‘U planinama Bosne i Hercegovine hrvatski vojnici ginuli su do zadnjeg dana’

U Karlovcu je u subotu navečer održana svečana akademija u povodu 30. godišnjice osnivanja 13. domobranske pukovnije, na kojoj je učestvovao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Naravno, i ovoga puta dotaknuo se Bosne i Hercegovine.

„Tu su pored profesionalnih brigada – koje su udarna šaka Hrvatske vojske, ona koja je oslobađala i probijala – ključnu i jednako važnu ulogu odigrali hrvatski domobrani. Ne samo u okolici Karlovca gdje ste doslovno branili svoj dom. Nego i u planinama Bosne i Hercegovine gdje su hrvatski vojnici ginuli do zadnjeg dana, stvarali uvjete za hrvatsku slobodu, u prvom inozemstvu, na Kupresu i svim tim krajevima koji također hrvatsku slobodu znače”, rekao je Milanović.

Poručio je da je hrvatska država “nešto što je najsvetije”, ali i instrument koji pomaže da budu samostalni i neovisni, u integriranom svijetu, u sklopu Europske unije, “gdje ni prva ni zadnja ne može biti naša, ali je između toga ogroman prostor u kojemu se moramo boriti za svoje interese i pravice”.

Kazao je kako se prvi put hrvatsko domobranstvo spominje nakon Hrvatsko-mađarske nagodbe kada su domobrane vodili hrvatski oficiri koji su bili odgovorni Hrvatskom saboru i caru u Beču, ali kako je vrhunac doprinosa domobrana bio u Domovinskom ratu.

Naveo je da bez mira, stabilnosti, reda, demokracije i pravde na tim prostorima nema niti slobodne Hrvatske.

“I tome danas služi hrvatska država – kao instrument da se mirnim načinom, ali odlučno, ako treba i bezobrazno i drsko, osigura ravnopravnost tom narodu. To je zadatak o kojem naši pali heroji nisu razmišljali, ali mislim da bi se s tim itekako složili“, rekao je Milanović.

„Država smo sa sve manje ljudi, to je nedostatak, ali nije tragedija ako jasno odlučimo i shvatimo, budemo potpuno svjesni što su nam interesi, dokle možemo, gdje moramo sa saveznicima, a gdje se za neke stvari, kao država i mali narod, moramo izboriti sami zato što nas drugi ne slušaju i ne žele čuti“, poručio je Milanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79