U prvih pola godine stranci uložili više od milijardu KM u BiH

U prvih pola godine stranci uložili više od milijardu KM u BiH


Ako se nastavi trend ulagačkih procesa iz prve polovine ove godine, BiH bi mogla 2023. završiti s iznosom izravnih stranih ulaganja koji će premašiti dvije milijarde maraka, a što bi bila svojevrsna promjena paradigme i pokazatelj kako je u BiH, uprkos izazovima, moguće održati, pa i unaprijediti aktivnosti pokretanja novih biznisa.

U prvih šest mjeseci 2023. godine zemlje s najvećim registriranim iznosima kapitala u Bosni i Hercegovini su: Rusija, Nizozemska, Velika Britanija i Hrvatska. Značajna povećanja kapitala imale su Turska i Njemačka.

Ipak, analitičari su oprezni i ističu mogućnost da je povećanje iznosa jednim dijelom posljedica inflacijskih kretanja, odnosno poskupljenja repromaterijala, ali i usluga.

Posmatrano po djelatnostima, najviše investicija realizirano je u području proizvodnje i opskrbe električnom energijom u iznosu od 199,9 miliona KM, zatim u oblasti financijskih uslužnih djelatnosti u iznosu od 146,8 miliona KM te u oblasti proizvodnje baznih metala – 122,9 miliona KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija