U RS-u kršenje mjera ispisalo kazne od 1,2 miliona KM

Republički inspektori izvršili su ove godine više od 30.000 kontrola poštovanja epidemioloških mjera u ugostiteljskim, trgovačkim i drugim uslužnim objektima, gdje su zbog kršenja propisanih mjera izrečene kazne u vrijednosti od 1,2 miliona KM, rekli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

“Kazne su najviše izrečene zbog većeg broja lica u objektu od dozvoljenog, nepoštivanja fizičke distance i nenošenja maski”, pojasnili su u ovoj instituciji.

Prema njihovim riječima, za 39 objekata je ove godine bila izrečena mjera privremene zabrane rada.

“Republički inspektori su i u proteklim ljetnim mjesecima svakodnevno u okviru redovnih inspekcijskih kontrola u primarnim oblastima nadzora kontrolisali da li se privredni subjekti u radnim prostorijama pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. Ove kontrole i dalje su dio redovnih inspekcijskih nadzora u različitim inspekcijskim sektorima”, kazali su za “Nezavisne” u ovoj republičkoj instituciji.

Dodali su da su iza nas ljetni dani i da su većina aktivnosti i kretanje stanovništva bili koncentrisani na vanjski otvoreni prostor, rizik od širenja virusa bio je znatno manji, a poštovanje fizičke distance je bilo mnogo jednostavnije, te su i kontrole bile uredne.

“Podaci o rastu broja testiranih lica pozitivnih na virus korona koje imamo posljednjih dana nedvosmisleno nam govore da je pred nama još jedna izazovna zima. Zbog dolaska jesenjih dana i prestanka rada objekata na otvorenom, raste i rizik od širenja virusa u zajednici zbog veće koncentracije građana u zatvorenom prostoru”, naveli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je kazna od 2.000 do 10.000 KM za pravno lice ako ne sprovodi propisane mjere u radnoj sredini čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

Takođe, za ovaj prekršaj novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnik.

“Inspektorat će i dalje nastaviti sa kontrolama poštovanja epidemioloških mjera i spremni smo preduzeti sve organizacijske mjere kao i u prethodnom periodu kako bismo odgovorili svim zahtjevima koji nam budu upućeni. Takođe, posebno želimo naglasiti da očekujemo da se inspekcijski organi jedinica lokalne samouprave aktivnije uključe u kontrolu sprovođenja mjera”, istakli su u Inspektoratu Republike Srpske.

Naveli su da nadzor nad sprovođenjem mjera u dijelu koji se odnosi na korištenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama i od strane samih građana vrše MUP RS i Komunalna policija pišu Nezavisne.

“S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, apelujemo na građane da ostanu dosljedni u poštovanju mjera, da na ličnom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju, te da kroz podršku vakcinaciji daju svoj doprinos stabilizaciji cjelokupne situacije”, zaključili su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79