U RS-u kulturne manifestacije vrijede koliko i službeno vozilo prosječnog funkcionera

Vlada Republike Srpske je izazvala kontroverze s odlukom o dramatičnom smanjenju sredstava za podršku projektima u oblasti izdavaštva, pozorišne umjetnosti, muzičkog i likovnog stvaralaštva.

Planirani budžet od milion i 200 hiljada maraka za kulturu smanjen je na samo 150 hiljada maraka. Ova odluka, donesena na kraju godine, stvorila je nezadovoljstvo među radnicima u kulturi, koji su istakli da će mnogi projekti, festivali i izdavačke kuće biti ozbiljno ugroženi, a kulturne manifestacije na izdisaju.

Novinar Milan Rakulj ocijenio je da poruka Vlade ide direktno ka gašenju manifestacija, dok su radnici u kulturi izrazili nezadovoljstvo time što su sredstva smanjena nakon što su mnogi već realizovali svoje projekte.

Glumac Boris Šavija nazvao je odluku sramnom i upitao što će se desiti kada organizacije koje računaju na grantove odustanu, ističući ozbiljne posljedice po kulturnu scenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79