U RS-u se uvode blok tarife za potrošnju struje: Evo šta to znači!

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske objavila je Nacrt novog tarifnog sistema kojim je predloženo uvođenje “blok tarifa” za naplatu električne energije. U FBiH takav zahtjev nadležnoj komisiji još nije podnesen.

Elektroprivrede u BiH već su najavile da će u 2023. godini doći do usklađivanja cijena električne energije sa onima na evropskom tržištu te da će biti potrebno uvoditi tzv. “blok tarife” što znači da se potrošnja struje do određene količine obračunava po jednoj cijeni, dok nakon toga cijene struje značajno rastu.Prije promjene cijena, odnosno tarifa, potrebno je da nadležni regulatori provedu tarifni postupak. To su Regulatorna komisija za energetiku RS-a i Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK).

U Nacrtu tarifnog sistema za prodaju električne energije i korištenje distributivne mreže RS-a, predviđeno je da domaćinstva prema potrošnji steuje budu podijeljena na tri grupe: oni koji troše do 500 kilovata, od 500 do 1.500 kilovata te od 1.500 kilovata i više.

Ukoliko u ovom slučaju potrošite 800 kilovata, dio do 500 će se obračunavati po jednoj cijeni, a dio od 300 po drugoj, većoj cijeni.

Federalna Regulatorna agencija za energiju još nije zaprimila zahtjev za uvođenje “blok tarifa” od Elektroprivrede BiH ili Elektroprivrede HZ HB.

“Nismo dobili nikakve zahtjeve. Oni moraju 60 dana prije stupanja na snagu novih cijena za pružanje univerzalne usluge podnijeti zahtjev. FERK u skladu sa metodologijom razmata taj njihov zahtjev i ako vidi da je on u skladu sa tom metodologijom, daje saglasnost na te cijene. Ukoliko nije, onda FERK sam određuje cijene”, kazao je za Klix.ba sekretar FERK-a Ivica Drežnjak.

Javnost će o prijedlogu novih tarifa biti obaviještena tako da svi zainteresirani mogu slati svoje komentare na prijedlog novih cijena električne energije.

“Kako oni još nisu to dostavili, nema šanse da od 1. januara 2023. godine može doći do promjene cijena za kućanstva i ovu kategoriju ostalih, odnosno potrošnje koja je na univerzalnoj usluzi”, istakao je Drežnjak.

Od odluka je za sada samo poznata ona Federalne vlade koja ograničava povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalificiranog kupca (privredni subjekti) u 2023. godini do 20 posto maksimalno u odnosu na godinu ranije, pri čemu se to odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem ili duže.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske pokrenula je još u augustu tarifni postupak na osnovu zahtjeva distributivnih preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS-a o povećanju cijene mrežarine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79