U Sapni najmanje vakcinisanog stanovništva: “Pojedini se opiru svim silama”

Općina s najmanje vakcinisanih stanovnika u Tuzlanskom kantonu je Sapna, gdje je imunizirano tek 17 posto stanovnika.

Uprkos zabilježenim smrtnim slučajevima osoba mlađe i srednje životne dobi koji su bili zaraženi koronavirusom, mali je odziv stanovnika za vakcinaciju, a i oni koji se odluče za to je uglavnom ako moraju putovati u zemlje Evropske unije.

Direktor JU Dom zdravlja Sapna prim.dr. Mirzet Džuzdanović smatra da je vjerovatno riječ o jakom utjecaju struja koje se protive procesu imunizacije.

-Pokušavam sa svojim kolegama da razbijem taj stereotip, uspjeli smo jedan broj pacijenata nagovoriti da se vakcinišu i upravo ovih dana radimo na tome. Međutim, ima još pojedinih koji se svim silama opiru i jednostavno ne žele da saslušaju naš savjet – kaže Džuzdanović za Fenu.

Kako je naveo, stanovnici insistiraju na vakcinama s kojima mogu lakše preći granice BiH.

– Imali smo u sportskoj sali kampanjsko vakcinisanje, gdje se mali broj osoba prijavio. Trenutno ovih dana je malo bolje stanje i veći broj lica nam se vakcinisao i mislim da ćemo popraviti sliku, ali svakako će ostati jedan popriličan broj onih koji se neće htjeti vakcinisati – izjavio je Džuzdanović.

Naglašava da je najveći problem okupljanje građana u malim zagrijanim prostorima, gdje se virus brzo i lako širi.

– Dosta naših pacijenata nažalost je završilo na respiratoru. Srećom mnogi su se oporavili – kazao je Džuzdanović.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je blago popravljena kada je riječ o broju zaraženih koronavirusom, te je trenutno aktivnih 649 pacijenata, dok je ukupno hospitalizovano 87 osoba.

Procenat vakcinisanih još nije dostigao 34 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79