U svijetu povukli tunjevinu zbog rizika a u BiH se normalno prodaje

Čitaoci Crne Hronike bili su iznenađeni kada su u svim većim marketima na policama pronašli tunjevinu u konzervi sa oznakama FAO 71 i FAO 77 koje su prošle godine iz Udruženja potrošača Efektiva označili kao rizične.

– U prodavnicama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obilježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije. Na njima je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja Tihog okeana koja su obilježena crvenim slovima, kao posljedica havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima.

Istina, to se desilo prije 12 godina, ali aktivnosti oko ispuštanja radiokativne vode u more, traju i danas, stoji u objavi pored fotografije konzerve

Rafovi marketa puni su ribljih proizvoda iz različitih krajeva svijeta, a kada je riječ o „divljoj“ ribi, potrebno je na ambalaži navesti ribolovno područje gdje je ulovljena (za uzgojene ribe zemlja u kojoj se uzgaja).

Ribolovno područje je označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj). Ovo je veoma važno, jer vam daje informaciju da li je riba uhvaćena u zoni zračenja. Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana.

U ovom slučaju problematične su upravo oznake FAO 61, 71, 77 i 81 – ali ima i drugih koje ukazuju na rizična ribolovna područja.

Pogledajte još neke oznake:

FAO 21 – sjeverozapadni Atlantik

FAO 27 – sjeveroistočni Atlantik

FAO 27. III d = Baltičko more

FAO 31 = Centralno-zapadni Atlantik

FAO 34 = Centralno-istočni Atlantik

FAO 37.1, 37.2 u 37.3 = Sredozemno more

FAO 37.2.1 = sjeverni deo Jadranskog mora (ribolovno područje slovenačkih ribara)

FAO 37.4 = Crno more

FAO 41 – Jugozapadni Atlantik

FAO 51 i 57 – Indijski okean

FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 – Tihi okean

FAO 48, 58, 88 – Antarktik.

– Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nije imao pritužbe građana na okolnosti navedene u Vašem upitu. Važno je napomenuti da u okviru provedenih ispitivanja veterinarske inspekcije KUIP KS do sada nisu utvrđeni povišeni nivoi radioaktivnosti kod bilo kojih proizvoda, uključujući i proizvode ribarstva.

Kako su naglasili iz Inspektorata veterinarske inspekcije “u predmetnoj stvari očigledno se radi o infodemiji koja u konkretnom slučaju nije zaobišla ni BiH, kao i zemlje regiona, a proizilazi iz pogrešnog poimanja oznaka ribolovnih područja prema FAO klasifikaciji, o čemu naučna i stručna javnost naše zemlje nisu davali nikakve zvanične podatke ili informacije, rekli su za Crnu Hroniku iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a uz prilog zaključka članka objavljenog na Faktograf.hr u oktobru ove godine (medij specijaliziran za fact-checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru) u kojem autorice zaključuju “da nema dokaza da je rizično konzumirati ribu iz Tihog oceana, te da su navodi iz navedenih statusa i članaka netačni.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79