U TK zabranjen rad šest nargila barova, oduzeto više od 60 kilograma duhanskih prerađevina

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje su, zbog nezakonitog prometa duhanskih prerađevina, privremeno oduzeli 67,5 kg duhanskih prerađevina (nargila) u vrijednosti od 16.875,00 KM i izdali pet prekršajnih naloga

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Sektor za provođenje propisa – Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) su, svako u okviru svojih nadležnosti, uz asistenciju pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona (TK), od 15. do 17. novembra izvršili usmjereni inspekcijski nadzor nad prometovanjem duhanskih prerađevina – nargila u šest ugostiteljskih objekata na području TK (Tuzla, Banovići i Živinice).

Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su subjektima nadzora izdali šest prekršajnih naloga s finansijskim teretom i šest rješenja o zabrani rada.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje su, zbog nezakonitog prometa duhanskih prerađevina, privremeno oduzeli 67,5 kg duhanskih prerađevina (nargila) u vrijednosti od 16.875,00 KM i izdali pet prekršajnih naloga.

– U skladu s članom 3, stav (3) Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti, a koje se uobičajeno obavljaju uz ugostiteljsku djelatnost (prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga bilijara, boćanja, kuglanja, tenisa i sl.), u skladu s posebnim propisima.

– Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da kontrolisani subjekti nadzora obavljaju kontrolisanu djelatnost suprotno izdatom odobrenju od nadležnog općinskog organa, odnosno da nemaju odobrenje za prometovanje duhanskih prerađevina – nargila, zbog čega im je obavljanje djelatnosti zabranjeno – obrazložio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

U koordiniranoj akciji učestvovalo je osam inspektora i službenika UIO i dva federalna tržišna, turističko-ugostiteljska inspektora, a zajedničke usmjerene aktivnosti će biti nastavljene, saopćeno je iz FUZIP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79