U Tuzli umjesto radioterapije – birokratska zavrzlama koja može koštati života

Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli suočava se s dramatičnom situacijom – stotine pacijenata čekaju na životno važnu radioterapiju, dok se nekoliko grama papira zove preprekom između njih i potencijalnog spasenja.

Saga vezana za nabavku lineranog akceleratora, ključnog aparata za radioterapiju, započela je još prošle godine, no do danas nije riješena zbog neprestanih žalbi na tenderu.

Umjesto hitne nabavke opreme koja bi mogla spasiti živote, UKC Tuzla zarobljen je u začaranom krugu birokratskih procedura.

Alarmantno je što čak 100 pacijenata ne može dobiti terapiju u optimalnom roku, čekajući na listi čekanja koja se sve više povećava. Neki su čak primorani putovati u druge zdravstvene ustanove, dok ostali stoje na pragu smrti.

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora UKC-a, Šekib Umihanić, nedavno je uputio apel visokom predstavniku u BiH, Christianu Schmidtu, tražeći izmjenu propisa radi omogućavanja hitne nabavke opreme. Međutim, stručnjaci tvrde da postoje pravni okviri koji bi omogućili kupovinu aparata čak i unutar postojećih zakona o javnim nabavkama. Nažalost, to je propušteno iskoristiti.

Dok se čeka na administrativne odluke, životi su u opasnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79