U utorak nalaz obdukcije Edina Gačića, još uvijek se ne zna ko će ga ukopati

Edin Gačić likvidiran je u akciji pripadnika Sektora za specijalnu podršku MUP-a KS u naselju Zabrđe, nedaleko od Hadžića kod Sarajeva, nakon višednevnog bjekstva u kojem je bio poslije ubistva trgovca Sauda Sultanića i policajca Mahira Begića.

Kako Hayat.ba saznaje, obdukcija Gačićevog tijela je u toku, a nalaz će biti poznat u utorak. Obdukcija se obavlja u prosekturi groblja ‘Bare’, kojim upravlja preduzeće ‘Pokop’, a obdukciju vrši doktor Hamza Žujo, sudski vještak iz oblasti medicine.

Kako nam je potvrdila Suvada Kuldija, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, do danas se niko od porodice Edina Gačića nije javio kako bi preuzeo tijelo i ukopao ga. U ovom slučaju njega će ukopati Pokop, po nalogu Centra za socijalni rad u Konjicu i Općine Konjic.

Podsjetimo, Gačić je rođen 1975. u Banjoj Luci.

Kada je počeo rat ondje je živio s majkom Sifetom. Iz Banje Luke s majkom 1994. godine bježi u Hrvatsku, a godinu dana kasnije vraća se u BiH, u okolicu Zenice, gdje 20. septembra 1995. pristupa odredu El Mudžahid. Prema podacima koje ima pravosuđe o tom odredu, ime Edina Gačića zavedeno je pod rednim brojem 687.

Svog saborca iz odreda ubio je 6. augusta 1998. Sljedeće godine Kantonalni sud u Zenici ga osuđuje na 14 godina zatvora, uz preporuku obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Tri godine kasnije dobio je dopust za vikend i u augustu 2002. krenuo je put Zenice, gdje je, u Ulici Envera Šehovića, živjela njegova majka Sifeta. Ubio ju je s dva hica iz pištolja, a potom pobjegao. Uhapšen je dva dana kasnije, u vozu u Crnoj Gori.

Objedinivši oba zločina, Sud ga je osudio na kaznu od 20 godina zatvora za oba ubistva. Iz zatvora je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne, 2017. godine i otišao u Banju Luku.

U selu Brđane kod Konjica 4. februara ubio je mještanina Sauda Sultanića, 39-godišnjeg oca troje djece. Gačić je pucao s vrata, te mu zadao i udarac nožem. Motiv ovog ubistva još nije poznat. Dok je bio u bijegu, u subotu navečer ubio je policajca Mahira Begića.

Gačić je likvidiran u akciji specijalaca u utorak, 12. februara, nešto prije 17 sati, u brdima iznad Zabrđa.

 

Edin Gačić je likvidiran u policijskoj jakni

(Hayat / Foto: Hayat)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments