U Zambiji lišeno slobode osam Hrvata. Planirali su usvojiti djecu, sada ih sumnjiče za trgovinu ljudima

Zambijska policija lišila je slobode 7. decembra četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali usvojiti djecu iz Konga.

Osam Hrvata već 16 dana borave u pritvoru, potvrđeno u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Slobode su lišeni 44-godišnji D. M. i njegova 45-godišnja supruga N.M., gitarist Hladnog piva Z.S. i njegova supruga A. I. M., zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar L. P. sa suprugom, te poznati aktivist za ljudska prava N. K. i njegova supruga.

Prijatelji slobode lišenog gitariste neslužbeno je izjavio kako su on i supruga planirali posvojiti dijete iz Afrike, te su prije nekoliko sedmica otišli po njega. Vijest da su lišeni slobode ih je šokirala.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog zapovjednika pokrajine Copperbelt, Peacewella Mweembu koji je rekao da su imigracijski službenici u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe lišili slobode četiri para hrvatskog porijekla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o posvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsificirani. Zato u saradnji s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije o usvajanju.

Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Policija je dobila dojavu da je 6. decembra troje bijelaca s četvero djece kongoanskog porijekla rezerviralo sobe u jednom pansionu u Kansenshiju u Ndoli. Imigracijski službenici uz pomoć policije pratili su osumnjičene.

Dan poslije, 7. decembra u 12 sati imigracijski službenici u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe presreli su i lišili slobode četiri para hrvatskog porijekla, zajedno s djecom.

Osumnjičenici su odvojeno pritvoreni u policijskim postajama Chifubu, Kansenshi, Central i Masala, dok su djeca predana ustanovama za socijalnu skrb, piše Jutarnji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79