U Zenici još uvijek hladni radijatori: Iz JP Grijanje otkrili zašto sezona grijanja nije počela ranije

Nakon današnje najave Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona da će od sutra u zeničkim osnovnim i srednjim školama nastavni čas trajati 30, umjesto 45 minuta, saopćenjem za javnost oglasilo se Javno preduzeće “Grijanje” Zenica.

To preduzeće, posredstvom Press službe Grada Zenica, obavještava građane da su “u završnoj fazi pripreme za predstojeću sezonu grijanja” te da će zvaničan početak grijanja u tom gradu, prema Odluci o zagrijavanju Grada iz 2018. godine, biti najkasnije 15. oktobra.

“Iako smo uložili maksimalne napore da sezona grijanja počne ranije, o čemu svjedoči dopis upućen kompaniji “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), i to 23. septembra, da smo spremni početi puniti sistem, nažalost, iz ove kompanije su sistem počeli puniti tek 6. oktobra, i to na intervenciju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića”, ističu iz JP “Grijanje” Zenica te napominju kako su na vrijeme preduzeli sve neophodne mjere za početak grijne sezone.

Međutim, o punjenju sistema, ističu, “odlučuje isključivo kompanija AMZ”, a koje je preduslov da sezona grijanja počne.

“Također, dužni smo pojasniti i to da je Gradsko vijeće Zenica (GVZ) donijelo Zaključak da sezona grijanja počinje 1. oktobra, ali isto je trebalo izglasati i izmjenu Odluke o zagrijavanju, kojim bi se precizirao početak grijne sezone te definisali svi uslovi ove Odluke. Želimo istaći i to da smo odmah obavijestili GVZ da je Zaključak neprovodiv bez izmjene Odluke o zagrijavanju Grada”, upozoracaju iz JP “Grijanje”.

Podsjećaju kako po toj odluci preduzeće može ranije početi grijne sezonu ”ako temperatura vanjskog zraka, tri noći uzastopno, bude niža od 12 stepeni, mjereno u 21 sat”.

“Ovi uslovi će biti ispunjeni večeras u 21 sat, nakon čega će distributer obavijestiti nadležnu gradsku službu da su ispunjeni uslovi za prijevremeno puštanje grijanja. JP “Grijanje” Zenica nijednom svojom radnjom nije prekršilo zakonske propise koji regulišu tu oblast te će učiniti sve da u narednim danima naši građani dobiju tople radijatore”, podvlače iz JP “Grijanje” Zenica.

Napominju kako ulažu maksimalne napore i poduzimaju “sve mjere i radnje kako bi sezona grijanja grada počela ranije”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79