U Živinicama žele graditi Gradsku bolnicu: Planirano da se napravi i VIP odjeljenje

Kroz izmjenu prostorog plana grada Živinice predviđena je lokacija za izgradnju Gradske bolnice u Živinicama.

Za izgradnju bolnice po prvi put definisana je u prostornom planu izgradnja što znači da se može krenuti sa izradom projektne izgradnje za otvaranje iste.

Na osnovu ukazanih potreba Grad Živinice je pokrenuo postupak izrade dokumentacije opće bolnice na dijelu parcele k.č.br.755/109 k.o. Živinice Grad u okviru regulacionog plana Novog grada III.

Živinice bi tako u narednim godinama trebale graditi na 22.110 m2 bolničkog prostora, Gradsku bolnicu sa Odjeljenjima Interne medicine, Hirurgije, Ginekologije sa porodilištem i Pedijatrije. Trebala bi biti formirana i Odjeljenja Radiologije, Oftalmologije, Anesteziologije, te Otorinolaringologije.

Na trećem spratu bolnice planirano je VIP odjeljenje, ali nije tačno definisano za koga bi ono služilo.

“Po prvi puta imamo to definisano u prostornom planu, a koji je prošao sve procedure. Sad slobodno možemo kazati da imamo mjesto za bolnicu, ucrtano i usvojeno od strane Gradskog vijeća.”, napisao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković na zvaničnoj stranici.

Bolnica će biti na dijelu kod magistralnog puta, iza Konzuma, a s obzirom da je Grad obezbijedio mjesto može se početi sa izradom projektne dokumentacije za otvaranje Opće bolnice Grada Živinice.

“Željeli smo da se to uradi po standardima AKAZA, što podrazumijeva proceduru izgradnje po svim standardima u zdravstvu za izgradnju zdravstvenog objekta. Taj objekat podrazumijeva pet jedinica, interno, hirurgija, ginekologija, pedijatrija i dijagnostičke discipline. Ono što me posebno raduje je to što bi u Gradu Živinice imali i porodilište i gdje bi mogli ulagati u takav vid zdravstvene zaštite. Željeli smo na zadnjem spratu dati mogućnost ljudima koji žele dodatno ulagati u zdravstveni objekat, jedan VIP projekat koji bi bio posebno za sofisticiranu medicinu, za tercijarni oblik zdravstvene zaštite. Mi ćemo sutra na Kolegiju Gradskog vijeća Živinice ovu inicijativu za izgradnju Opće bolnice Grada Živinice uputiti prema našem Gradskom vijeću i ja očekujem da ćemo jednoglasno dobiti saglasnost. Mi ćemo nakon toga krenuti ka izradi idejnog projekta Opće bolnice, koji će biti predložen u Gradskom budžetu, nakon čega ćemo krenuti proceduru dobijanja potrebnih dozvola. Dakle, mi imamo primarni oblik zdravstvene zaštite u Domu zdravlja, a sekundarni ćemo imati kroz Opću bolnicu. Smatramo ga opravdanim zato što bi gravitiralo preko 100 hiljada stanovnika kada uzmemo Živinice, Banoviće i Kladanj”.

“Građani Živinica zaslužuju da imaju Opću bolnicu, jer smo dugo čekali na ovakav projekat. Živinice su se sada razvile dovoljno da možemo krenuti u izgradnju Opće bolnice, od koje će korist imati i okolne lokalne zajednice koje gravitiraju u blizini Živinica. Očekujem da ćemo projekat izgradnje Opće bolnice u potpunosti završiti za nekih 5-6 godina. Raduje da ćemo u bolnici imati oko 200 kreveta kako bi naši sugrađani mogli nastaviti liječenje u našem Gradu. Zaista mi je drago da smo obezbjedili prostor i da imamo projektni zadatak urađen po AKAZU koji obezbjeđuje sigurnost da projekat može zaživjet”.

Inicijativa za izgradnju bolnice će biti iznesena na Kolegiju Gradskog vijeća Živinice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79