Učenici osnovnih škola u KS će dobiti besplatne udžbenike, istoj praksi teži i ZDK

Svi učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo dobit će besplatne udžbenike, dok će u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) besplatne udžbenike dobiti učenici određenih razreda.

Međutim, iz resornog ministarstva ZDK ističu da imaju namjeru da u narednim godinama besplatne udžbenike dobiju svi osnovci.

Na ovaj način će roditeljima biti značajno olakšan početak nove školske godine, posebno onima koji moraju opremiti više školaraca.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS kazali su nam da nastavljaju praksu koja je započeta prošle godine kada su u budžetu KS za 2022. godinu prvi put bila predviđena sredstva za nabavku udžbenika za učenike u iznosu 4.000.000 KM.

Podjela u školama

Nakon provedenog postupka javne nabavke u školskoj 2022/23. godini nabavljeni su udžbenici za učenike od petog do devetog razreda koji pohađaju javne ustanove osnovne škole u KS.

“Škole su bile u obavezi organizovati podjelu udžbenika učenicima na početku školske godine. Dodijeljeni su učenicima na revers, a škole su bile u obavezi propisati protokol o podjeli, čuvanju, korištenju i vraćanju udžbenika sa jasnim zaduženjima za bibliotekara, predmetne nastavnike, razrednike, učenike i roditelje i druge”, kazali su za Klix.ba iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

U budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu za nabavku udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda odobreno je 2.500.000 KM.

“Ovo su lijepe vijesti za naše učenike, roditelje/staratelje jer će svi učenici javnih ustanova osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo dobiti besplatne udžbenike za školsku 2023/24. godinu s početkom nove školske godine. Nastavljamo s radom i novim lijepim vijestima”, poručili su iz resornog ministarstva u KS.

Povećanje nabavke

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK kazali su nam da će ministarstvo ove godine nabaviti besplatne udžbenike za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola te su pohvalili lokalne zajednice koje obezbjeđuju besplatne udžbenike za prvačiće.

Osim toga, u upotrebi i spremni za podjelu su udžbenici za niže razrede koji su nabavljeni u prethodnim godinama.

Za nabavku udžbenika učenicima osmog razreda u ZDK izdvojeno je 300.000 KM.

“U toku je postupak javnih nabavki putem pregovaračkog postupka, po čijem okončanju, nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača, izvršit će se distribucija udžbenika po školama. Također, ove školske godine u budžetima osnovnih škola planirana su sredstva za udžbenike za učenike sedmog razreda i za tu namjenu je izdvojeno 486.150 KM”, kazali su nam.

Prethodnih godina su nabavljeni besplatni udžbenici za učenike drugog, trećeg četvrtog, šestog i osmog razreda osnovnog obrazovanja, bez obzira na socijalni status, koji će se koristiti i podijeliti učenicima i ove godine.

Ministarstvo je pohvalilo angažman lokalnih zajednica koje su uspostavile praksu nabavke udžbenika za učenike prvih razreda.

“Resorno ministarstvo već godinama planira i nabavlja udžbenike za učenike nižih i viših razreda osnovne škole, a tendencija ovog ministarstva je da svake godine povećavamo nabavku, prema mogućnostima, tako da ubuduće svi učenici imaju besplatne udžbenike”, zaključili su.

Besplatni udžbenici za učenike od prvog do devetog razreda su već prošle godine podijeljeni i u Tuzlanskom kantonu, a što je premijer Irfan Halilagić najavio kao jedan od prioriteta Vlade TK. Ista praksa bit će nastavljena i ove godine a lista udžbenika bit će i proširena udžbenikom za engleski jezik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79