BiH Učenici povratnici u RS žale se da nisu dobili obećanu novčanu pomoć,...

Učenici povratnici u RS žale se da nisu dobili obećanu novčanu pomoć, ministar Dizdar objasnio zašto

U redakciju Faktor stigao je upit koji se odnosi na isplatu novčane pomoći Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine po javnom pozivu za dodjelu novčanih sredstava učenicima osnovnih škola povratnicima iz Federacije BiH u entitet Republika Srpska.

Radi se jednokratnoj novčanoj pomoći za početak školske 2023/24. godine.

Kako se navodi, “31. augusta ministar Nerin Dizdar objavio je da su sredstva uplaćena, ali da su samo neki učenici dobili novac na račune, dok većina sa konačne liste nisu dobila ni fening”

Nerin Dizdar

O čemu se radi, upitali smo ministra Dizdara koji nam je kazao “kako je novac uplaćen isti dan kada je to Ministarstvo i objavilo”.

– Stvar je bankarskih procedura pojedinih banaka. Služba za finansije je izvršila naknadnu provjeru i samo jedna banka još nije proknjižila dva od tri zbirna naloga na šta Ministarstvo ne može utjecati – kazao je Dizdar.

Ministarstvo je za ovu namjenu izdvojilo oko 1.250.000 KM, a kako su nam kazali, na konačnoj listi je 3.575 učenika povratnika u entitet RS. Svima je uplaćeno po 350 KM.

Iz Sektora za ekonomsko-finansijske, kancelarijske i opće poslove Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica naveli su kako su sredstva uplaćena 1. septembra na Ministarstvo finansija i povučena isti dan.

– Imali smo jedan problem, poslala sam sredstva na Unicredit banku FBiH. Tri naloga uplate su bila, dva naloga, ne znam iz kog razloga, oni nisu proknjižili na fizička lica. Kontaktirala sam ih, poslala e-mail. Ostale banke su proknjižile i sva sredstva su uplaćena – navode iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Kažu kako su kod 20-ak učenika sporni žiroračuni, gdje je izvršen povrat novca.

– Njih moram ponovo kontaktirati da dostave validne žiroračune. Za sve ostale učenike sredstva su uplaćena na račune. Imamo desetak vraćenih, a u obrazloženju stoji da je žiroračun zatvoren. U tom slučaju ja ponovo zovem korisnike da mi dostave validne račune – pojašnjavaju iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i dodaju:

– Kad unesemo sredstva u trezor na Ministarstvo finansija, oni novac povuku isti ili idući dan koji se odmah prebacuje na žiroračune banaka. Banke su tada u obavezi (u objavi smo naveli do zvanične obrade matičnih banaka) da proknjiže sredstva na fizička lica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79