Učenici Srednje medicinske škole u Tuzli istražuju femicid u BIH

Učenici Srednje medicinske škole u Tuzli istražuju femicid u BIH


Učenici trećeg razreda Srednje medicinse škole iz Tuzle javili su se portalu Crna-Hronika kako bi javnost upoznali sa projektom kojeg obrađuju u sklopu predmeta Demokratija i ljudska prava.

Kako kažu dan danas su tužni zbog brojnih slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini.

Pohađamo III razred Srednje Medicinske škole Tuzla. Moje kolege i ja iz odjeljenja, u sklopu predmeta Demokratija i ljudska prava, radimo “Projekt GRAĐANIN” na temu “Femicid u BiH”.

Femicid je izuzetno ozbiljan problem koji zahtijeva našu pažnju i akciju. Femicid se odnosi na ubistva žena zbog njihovog pola, a često je rezultat rodno zasnovanog nasilja i neravnopravnosti.

Nažalost, Bosna i Hercegovina se suočava s visokim brojem femicida, što predstavlja veliki izazov za naše društvo.

Izabrali smo ovu temu jer smatramo da svaka žena treba da se osjeća sigurno u svom okruženju. Poznat nam je slučaj iz Gradačca u kome je javno praćeno i podržavano nasilje a kasnije i ubistvo Nizame. Zabrinjavajuća je činjenica što se takav čin podržavao na društvenim mrežama. To nam ukazuje na bezobzirnost pojedinaca kojima smo okruženi i koji bi takav monstruozan čin potencijalno ponovili.

Statistika kaže da je svaka druga žena starija od 15 godina doživjela neki oblik fizičkog, seksualnog ili psihičkog nasilja.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, koja je prikupljala podatke od pravosudnih institucija i nevladinih organizacija, u BiH je od 2015. godine ubijeno više od 60 žena.

Jedan od ključnih faktora koji doprinose femicidu u BiH je patrijarhalna kultura i duboko ukorijenjeni rodni stereotipi. Ovi faktori stvaraju okruženje u kojem žene nisu adekvatno zaštićene i često su izložene nasilju. Također, nedostatak svijesti o važnosti ravnopravnosti i poštovanja ženskih prava doprinosi ovom problemu. Važno je da se promijeni društvena percepcija i mentalitet, te da se društvo edukuje o ovom problemu od malih nogu.

Bitno je i da se osnaže žene da prijave nasilje i traže pomoć. Ohrabrujuće je vidjeti da u BiH postoje organizacije i aktivisti koji se bore protiv femicida i pružaju podršku ženama.

Nasilje ili bilo koji oblik zlostavljanja, građani Bosne i Hercegovine mogu prijaviti na SOS telefon 033 222 000 ili na 1265 u Federaciji BiH i 1264 u Republici Srpskoj.

Podižimo svijest o ovom problemu i osigurajmo sigurno okruženje ženama!Zajedno možemo uticati na promjenu društva.

Učenici 3a, Srednja medicinska škola Tuzla

Srdačan pozdrav


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija