Učenici tuzlanske srednje škole: “Umjetna inteligencija u zdravstvu predstavljala bi značajan napredak medicinske zaštite”

Redakciju portala Crna-Hronika javili su se učenici ispred 3.C odjeljenja Srednje medicinske škole u Tuzli koji su nedavno imali školsko takmičenje iz predmeta Demokratija i ljudska prava gdje su osvojili prvo mjesto sa temom „Vještačka inteligencija u zdravstvu i obrazovanju TK“.

Umjetna inteligencija u zdravstvu TK predstavljala bi značajan napredak medicinske zaštite i inovacija, nažalost u TK nedostatak iste predstavlja ozbiljan problem za vremena koja dolaze i za vrijeme u kojem se nalazimo. Nedostatak umjetne inteligencije u zdravstvu TK predstavlja ozbiljan problem koji može uticati na efikasnost i kvalitetu zdravstva.

Jedan od glavnih razloga za nedostatak umjetne inteligencije u zdravstvu jeste i zastarjeli obrazovni sistem tj. Nedovoljna edukacija zdravstvenih radnika o prednostima koje ona pruža. U proteklih 7 mjeseci smo pokušali prodrijeti u srž problema te smo došli do potencijalnih rješenja istog.

Prva mjera javne politike koju predlažemo je uvođenje nove nastavne jedinice Informacione tehnologije u medicinskom sektoru u nastavni plan i program predmeta informatike u srednje medicinske škole koji bi obuhvatao upotrebu Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS). IZIS obuhvata elektronske knjižice, uputnice, nalaze i sličnu dokumentaciju i koristi se širom BiH.

Prema našoj ideji, ovaj predmet bi naučio mlade medicinare kako rukovati ovim sistemom. Naš drugi prijedlog jeste implementacija „speech to text“ tehnologije, odnosno tehnologije za transkripciju, sa pažnjom na razvoj modela za bosanski jezik i medicinsku terminologiju u zdravstvu, a istovremeno unapređenje školskih programa kroz integraciju medicinske dokumentacije i tehnologije za transkripciju, upravljanje istom te korištenje aplikacija iz informatizacije zdravstva u okviru nastavnog predmeta Praksa (Zdravstvena njega). Naš projekat podržavaju Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, Ministarstvo zdravstva TK, Pedagoški zavod kao i mnogi druge zdravstvene organizacije, preduzeća, nevladine organizacije i javno stanovništvo.

Obzirom da se tehnologija razvija iz dana u dan, mi kao budući zdravstveni radnici moramo ići u korak s vremenom. Digitalizacija je već prisutna u našem zdravstvu što možemo vidjeti kroz primjer elektronskih knjižica i vjerujemo da će poboljšati i olakšati rad medicinskih radnika u budućnosti.

Vjerujemo da je ova tema itekako relevantna za svo stanovništvo Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine te mislim da je ova vijest značajna i interesantna i za program vašeg medija – izjavio je Emir Ikanović učenik Srednje medicinske škole Tuzla za portal Crna-Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79