Uhapšen jer je na Facebooku širio paniku o zemljotresu: Evo šta je pisao

Policijski službenici Policijske stanice Vrbovsko su u saradnji s policijskim službenicima Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske dovršili kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – izmišljanje ili širenje lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni od 28. decembra do danas putem društvene mreže te mreže za objavu i razmjenu videozapisa uporno objavljivao lažne i uznemirujuće vijesti i sadržaje o potresima.

Objavljivao je kada će se naredne godine i u kojim mjestima u Hrvatskoj dogoditi potresi te najavljivao nove snimke i predviđanja.

Foto: Jutarnji list: Širio paniku na Facebooku

Od osumnjičenog 60-godišnjaka privremeno su oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem prekršaja (računari, kamera, mobitel i drugo).

Foto: Jutarnji list: Širio paniku na Facebooku

Po završetku kriminalističkog istraživanja policija je protiv 60-godišnjaka podnijela optužni prijedlog, kojim je predložena kazna zatvora od 30 dana i zadržavanje u trajanju od 15 dana zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja te time ponovnog uznemiravanja javnosti.

Osumnjičeni je danas doveden na nadležni općinski sud gdje mu je određena mjera zadržavanja nakon čega je predan u Zatvor u Rijeci.

Foto: Jutarnji list: Širio paniku na Facebooku

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79