UKC Tuzla Foto N1
UKC Tuzla ima problem nabavke aparata za radioterapiju

UKC Tuzla ima problem nabavke aparata za radioterapiju


Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je krajem maja presudu u vezi s rješavanjem spora između Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona o privremenom imenovanju Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla. Prema presudi, osnivači UKC-a moraju biti upisani u sudski registar u roku od šest mjeseci. Međutim, skoro tri mjeseca nakon presude, implementacija još uvijek nije počela.

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona (TK), poslanici su istakli nedostatka napretka u vezi s implementacijom presude. Direktor UKC-a Tuzla, Šekib Umihanić, koji je takođe kantonalni poslanik, zatražio je od Skupštine TK da ubrza postupak i traži rješenje. Poslanici su jednoglasno podržali inicijativu.

Umihanić je naglasio da je UKC ključna ustanova za kanton, s velikim iznosima koje izdvajaju Zavod zdravstvenog osiguranja i druge izvore prihoda.

“Trebamo ići u korist kantona bez obzira koja je vladajuća stranka na vlasti. Ovo je kantonalna ustanova za koju se najviše izdvaja, i Federacija će svakako imati svoje predstavnike,” rekao je za N1 Umihanić.

Predsjedavajući Skupštine TK, Žarko Vujović, istakao je da je za provođenje odluka Ustavnog suda zadužen premijer FBiH. Očekuje se da se premijeri Federacije i TK sastanu i naprave protokol kako bi se pitanje rješavanja imalo konkretan pravni okvir. Upravni odbor UKC-a trebao bi se sastojati od dva člana koje imenuje TK, dva člana iz Federacije, i tri člana iz reda uposlenika.

U opoziciji smatraju da je Federalna vlada pokazala volju da riješi problem, kao što je vidljivo iz isplate druge i treće tranše sredstava za UKC. “Vlada FBiH je ispoštovala druge tranše bez obzira na imenovanje, što pokazuje namjeru da brine o UKC-u,” rekao je Dževad Hadžić iz SDP-a.

Kantonalni premijer potvrdio je da postoji komunikacija između kantonalnog i federalnog ministarstva zdravstva te da je jedna forma prijedloga za implementaciju presude dostavljena Vladi TK.

Pored administrativnih problema, UKC Tuzla se suočava i s problemom nabavke aparata za radioterapiju. Novi tender za ovu nabavku je u toku, a ponude će biti otvorene 21. avgusta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija