Ukidaju se sigurnosti trouglovi a uvode se mali ‘svjetionici’

Od 2026. godine španska Glavna uprava za saobraćaj će imati geolocirane sve automobile koji imaju određeni problem. Više neće biti legalno koristiti trouglove upozorenja kada vozači stanu zbog kvara ili nesreće.

Kao što je utvrđeno Kraljevskom uredbom 1030/2022, nova V16 svjetla za signalizaciju u nuždi na javnim cestama bit će obavezna od 1. januara 2026. i imat će sistem povezivanja tako da geolociraju sva vozila.

Glavna uprava za saobraćaj već nekoliko godina testira ovu tehnologiju, koja se kolokvijalno naziva malim svjetionicima. Malo trepereće svjetlo ima i tehnologiju geolociranja i automatskog javljanja centrima za sigurnost saobraćaja.

To znači da će biti poslane informacije o vremenu i mjestu gdje je V16 svjetlo aktivirano i kada je deaktivirano.

U detaljima zakonskog teksta navedeno je da će se lokacija slati svakih 100 sekundi, ali će se prestati slati kada se pošalje informacija o deaktivaciji uređaja za hitne slučajeve.

Zašto je došlo do promjene, odnosno uvođenja nove tehnologije? Ideja je smanjiti rizik od nesreća, odnosno vozači neće morati hodati po cesti da bi postavili trougao. Navodno o ovoj tehnologiji razmišljaju i druge europske države.

Svjetlo će biti vidljivo na jedan kilometar, a internetska veza je osigurana na minimalno 12 godina, prenose Automobili.hr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79