Ukidanje točenja alkohola poslije 22 sata u Švedskoj

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je danas da će administracija iznijeti nacrt zakona kojim će se od 20. novembra širom zemlje zabraniti prodaja alkoholnih pića poslije 22.00 sata u barovima, restoranima i noćnim klubovima u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa.

Lofven je istakao da se situacija sa Covidom 19 pogoršava i da postoji rizik da se ponove dešavanja od proljetos. U proteklih nekoliko sedmica u Švedskoj je registrovan rekordan broj zaraženih što je dovelo do opterećenja sistema zdravstvene zaštite i odjeljenja intenzivne njege.

Sve ukazuje na to da se krećemo u pogrešnom smjeru – naglasio je Lofven na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom za socijalna pitanja Lenom Halengren.

Halengrenova je rekla da svi lokali sa dozvolom za služenje alkohola moraju biti zatvoreni 30 minuta nakon 22 sata i opisala je ta mjesta kao “rizična okruženja”. Nešto ranije je u Štokholmu ponovo uvedena zabrana posjete domovima za stare nakon što je primijećen rast broja zaraženih u tim ustanovama.

Od početka pandemije u Švedskoj je registrovano 166.707 zaraženih uz 6.082 sa smrtnim ishodom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79