Ukinut pritvor Begzadu Spahiću osumnjičenom za ratovanje u Siriji

Sud Bosne i Hercegovine je ukinuo pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za odlazak na sirijsko ratište i pridruživanje “Islamskoj državi”.

Nakon što je Tužilaštvo dobilo dokumentaciju da je u Turskoj za ovo djelo osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora odlučeno je da mu pritvor bude ukinut, potvrdio je tužilac Dubravko Čampara.

On je još pojasnio da se ovo smatra presuđenom stvari, imajući u vidu načelo koje vrijedi svugdje u Evropi, shodno Konvenciji o ljudskim pravima da se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Spahić je uhapšen 9. marta po nalogu Tužilaštva zbog sumnje za organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je 2013. godine u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gdje se priključio formacijama terorističke organizacije “Islamske države”.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je tokom 2017. godine Spahić bio uhapšen u Turskoj, nakon čega je 11. februara ove godine izručen BiH i uhapšen po potjernici Općinskog suda u Zenici, koja je bila raspisana protiv njega zbog drugih krivičnih djela.

Spahić je na ročištu izjavio da je u Turskoj 2017. godine osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora za boravak u Siriji i pridruživanje terorističkoj organiziaciji “Islamska država” piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79