Ukoliko ste bili prijavljeni kod poslodavca 2h ili 4h, imate pravo na naknadu

Radna knjižica.

Piše: Dražan Pejaković

Skoro pa svima se desilo da je bio prijavljen na 4h ili 2h. (pogotovo sada u vrijeme pandemije). Međutim podatak koji ne znate jeste da 90% poslodavaca vašu radnu knjižicu pogrešno ispiše. (vjerovali ili ne, ne znaju).

Poslodavac upisuje 6 mjeseci i ako ste kod njega radili 12 mjeseci, pošto neki ne razumiju način ispisivanja radne knjižice, a to vam može i te kakav problem napraviti.

Jer danas sutra kada budete podnosili zahtjev za naknadu od biroa neće vam se mjeseci dobro obračunati i dobit će te manje mjeseci naknade nego što bi zakonski trebali ili je možda nećete dobiti u opšte.

Knjižica mora biti ispunjena na sljedeći način:
Na stranici gdje stoje podaci o zaposlenju mora se upisati od početka do kraja rad, onako kao je radnik i radio, a ne da knjigovođa ili poslodavac na svoju ruku polovi i cijepa vaše dane rada. Obratite pažnju da li dio gdje se slovima upisuje dan,mjesec, godina da se podudaraju sa onim datumom kada ste počeli i završili vaš radni odnos. (ako se ne podudara idite da Vam to ispravi, pošto po zakonu je dužan to da uradi, ako neće obrati te se radnoj inspekciji).

Na stranici pred kraj radne knjižice (strana 16 u radnoj) se nalazi podaci o radu sa radnim vremenom kraćim od punog. U tom dijelu isto treba ispisati u cijelosti godine, mjeseci, dani da se podudaraju sa datumom zasnivanja i datumom prekida radnog odnosa. U napomenu se mora staviti 4h ili 2h.

Jedan jako bitan podatak jeste ako ste bili prijavljeni na 4h ili pak 2h opet imate pravo na naknadu od biroa.
Uslovi su:

Da ste proveli najmanje osam mjeseci neprekidno u posljednjih 12 mjeseci ili 12 mjeseci sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci. Prekidom se ne računa prekid osiguranja tj. radnog odnosa do 30 dana..
Drugi uslov koji nezaposleno lice treba da ispunjava jeste da je radni odnos prestao bez njegovog zahtjeva, saglasnosti ili krivice.
Treći uslov, moraju biti izmireni doprinosi za minimalni period osiguranja koji ste proveli kod poslodavca. Ukoliko ste kod poslodavca proveli osam mjeseci, potrebno je da su izmireni doprinosi za svih osam mjeseci. Ukoliko ste npr. bili prijavljeni od 01.01.2020. do 31.12.2020. godine (jednu godinu), potrebno je da su uplaćeni bilo kojih osam mjeseci u tom periodu. Iako se po zakonu doprinosi uplaćuju redom, od prvog do dvanaestog mjeseca, postoje i izuzeci.
Zaštiti svoja radna prava na vrijeme i pogledaj svoju radnu knjižicu da li ti je dobro ispisana (trebat će ti).

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

#Nastavićese

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79