Umjesto iza rešetaka, Semir Rastoder završio kao zamjenik direktorice luksuznih hotela u Sarajevu

Semir Rastoder je široj javnosti poznat zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Nedžarićima, u kojoj je poginula Hava Dovadžija. Njemu je 2019. godine ukinuta presuda zbog povreda krivičnog postupka.

Hava Šljivić-Dovadžija (26) koja je, podjećamo, smrtno stradala 1. aprila 2014. godine u teškoj saobraćajnoj nesreći u sarajevskom naselju Nedžarići kada ju je na pješačkom prelazu automobilom usmrtio Semir Rastoder vozeći brzinom od 103 km/h na dijelu puta gdje je brzina ograničena na 60 km/h. Iza Have Šljivić-Dovadžija je ostalo dvoje maloljetne djece.

Nakon puštanja na slobodu osumnjičenog Semira Rastodera, više od 3.000 građana Sarajeva protestovalo je nedaleko od mjesta nesreće i potpisivana je peticija.

Semirovo ime pojavilo se u javnosti sinoć kada su novinari otkrili da će nova direktorica hotela Swissotel i Novotel Bristol u Sarajevu biti Jasmina Izetbegović, kćerka lidera SDA Bakira Izetbegovića, a on njen pomoćnik.

Nova direktorica hotela Swisotel i Bristol je Jasmina Izetbegović

Rastoderov advokat je naknadno izjavio kako je ovo dezinformacija i da on nije zaposlen u hotelima, niti je pomoćnik Jasmine Izetbegović.

Advokat Semira Rastodera kaže da on nije pomoćnik direktorice Jasmine Izetbegović i da ne radi u hotelima

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu kojom je Semir Rastoder osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Nedžarićima, u kojoj je poginula Hava Dovadžija.

Ovu informaciju potvrdio nam je njegov advokat Alen Nakić.

“Žalba odbrane uvažena je u cijelosti. Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka koje su učinjene u prvostepenom postupku. Radi se o nezakonitim dokazima”, kazao nam je Nakić.

Ukidanje odluke podrazumijeva i ponovno provođenje postupka pred prvostepenim sudom.

“Ne znamo da li će se novi postupak provoditi pred istim ili izmijenjenim vijećem pred Kantonalnim sudom u Sarajevu”, dodao je Nakić.

2014-te godine prijetio da će tužiti imame u Kantonu Sarajevo

Kolić se posebno osvrće na hutbu imama Envera Hošića iz Sokolović Kolonije na Ilidži u kojoj je govorio o ovom slučaju, ali advokat ne precizira šta je tačno sporno u izrečenom u petak.

“Porodica Rastoder osjeća snažan bol zbog nesretnog saobraćajnog udesa u kojem je stradala jedna nedužna osoba”, navodi se.

Kolić ističe da su članovi porodice Rastoder odmah kontaktirali porodicu nastradale i “ponudili svaku vrstu pomoći i kompenzacije zbog nesretnog slučaja”, navodi Kolić, ali ne precizira šta su nudili kao “kompenzaciju”.

Njegov advokat kaže da Rastoder nije kriminalac, da nije bio pijan kada se nesreća dogodila te negira da je prošao kroz crveno svjetlo i da nije vozio brzinom većom od 100 kilometara na sat. Negira i to da je nastradalu Havu udario na pješačkom prijelazu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79