Umjesto po osam, malinari u USK po kilogramu ploda dobili četiri KM

I dalje veliki dio prošlogodišnjeg roda malina u Unsko-sanskom kantonu stoji u hladnjačama otkupljivača, kazao je Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u USK-u.

Problem sa izvozom maline nastao je u oktobru prošle godine kada je, zbog globalne situacije izazvane ratom u Ukrajini, obustavljen izvoz ovog jagodičastog voća u zemlje Evropske unije.

Iako su izgubili popriličnu sumu novca, proizvođačima je u međuvremenu, dodaje Mahmutović, isplaćen sav iznos od prodaje malina.

– Nismo dobili cijenu koju smo dogovorili na početku sezone, a to je oko sedam, osam KM po kilogramu. Na kraju smo je prodali od četiri do pet maraka. Međutim, i otkupljivači imaju problem jer malinu ni danas ne mogu prodati, a ogromni su troškovi čuvanja plodova u hladnjačama – objašnjava Mahmutović.

Dobra stvar je što će proizvođačima gubitak donekle ublažiti poticaji koje je im, kako navode u Udruženju, već isplatilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK.

– Proizvođači su po kilogramu maline dobili 60 feninga, ali je Vlada USK, rebalansom Budžeta osigurala još jednu pomoć poljoprivrednicima. Značajna sredstva su isplaćena i to nam je pomoglo i ublažilo gubitke koje imamo – ističe Mahmutović.

Zbog navedenih problema neki proizvođači jagodičastog voća u USK odustat će, kaže Mahmutović, od dalje proizvodnje.

– Proizvođači više nisu spremni rizikovati, jer dogovorimo se jedno, a bude drugo. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati, ali ćemo sigurno ove godine od otkupljivača tražiti da se potpisuju ugovori – istakao je Mahmutović.

Prenosi faktor.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79