Umjesto povišice, smanjili im platu za 10 posto: Policajci u USK zakazali proteste za sljedeću sedmicu

Predstavnici Sindikata policije Unsko-sanskog kantona najavili su za narednu sedmicu mirno protestno okupljanje u Bihaću, jer su policijskim službenicima smanjene plate za 10 odsto.

Predsjednik Sindikata Mahmut Alagić rekao je da je to umanjenje objašnjeno i opravdano odredbama Kolektivnog ugovora, što je za policiju neprihvatljivo, jer su im plate umanjene prije mjesec i po dana, a primjena Kolektivnog ugovora počela je prije 13 mjeseci.

“Pokušali smo razgovarati sa nadležnima, međutim kantonalni premijer i ministar finansija nemaju razumijevanja ili ignorišu sve naše pozive i apele da razgovaramo o mogućnostima za vraćanje visine iznosa ličnog dohotka na onaj od prije mjesec i po dana”, istakao je Alagić.

On je pojasnio da je trenutna osnovica za platu policijskih službenika u Unsko-sanskom kantonu 295 KM, odnosno među najmanjima u Federaciji BiH, dok je u nekim drugim kantonima veća za 30 ili 40 KM.

Mirni protesti policije u Unsko-sanskom kantonu najavljeni su za 28. decembar, a ako ni poslije toga ne bude adekvatne reakcije kantonalne Vlade onda će, ističu, stupiti u generalni štrajk, javljaju federalni mediji.

Na području ovog kantona nalaze se migrantski centri u kojima boravi oko 1.000 migranata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79