Upozorenje na mogući haos u CG, mitropolit prijeti prokletstvom

Sve je napetija situacija u Crnoj Gori kako se bliži sljedeća nedjelja, 5. septembar kada bi na Cetinju trebalo da bude formalno ustoličen novi Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Predsjednik Srbije još nije donio odluku hoće li ići na Cetinje, a ako ode svog crnogorskog kolegu Mila Đukanovića mogao bi da zatekne među demonstrantima – protivnicima ustoličenja. Dok vladika Joankije pominje prokletstvo, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam upozorava da je moguća eskalacija.

Cetinje – po svaku cijenu. Nijedna od suprotstavljenih strana u Crnoj Gori nema namjeru da ustukne i odustane od prijestonice Crne Gore kao mjesta koje i za jedne i za druge predstavlja simbol.

“Ukoliko Joanikije i Mitropolija pristanu na ustupak da se ustoličenje ne dogodi na Cetinju, utoliko će Crkva izgubiti dio uticaja koji ima na političkoj sceni Crne Gore. S druge strane oni koji se osjećaju Crnogorcima – osjećaju da je ovo zadnji momenat da stanu na put klerikalizaciji”, smatra Popov.

Prethodno je predsjednik Crne Gore najavio je da će, ukoliko crkva ne odstupi, on biti među demonstrantima na Cetinju sljedeće nedjelje.

“Nadam se, dakle, da neću biti u situaciji, a morat ću da budem u situaciji ukoliko se moj apel ne uvažiu, da 5. na Cetinju i sam budem prisutan. Dakle, tamo gdje je cijelo Cetinje i gdje se brani časrt i dostojanstvo naše države”, poručuje Đukanović.

Premijer Zdravko Krivokapić odmah je odgovorio da je Đukanovićeva izjava “potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori”.

“Gdje će toga dana biti predsjednik Đukanović najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrijava sukobe, podjele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spriječi ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala”, smatra Krivokapić.

Za MCP ostaje neprihvatljivo da se ustoličenje izmjesti iz manastira u kome je 40 prethodnih Mitropolita crnogorskoprimorskih uvedeno u tron.

“Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo. A ko neće da uzme mir Božji, onda će uzeti prokletstvo Svetoga Petra. I ja ih upozoravam da ne srljaju na prokletstvo. I opet ponavljam – ja se njih odreći ne mogu, to su moja braća… A oni neka čine što im drago”, poručuje mitropolit Joanikije.

Predsjednik Srbije u utorak ili srijedu, kako je rekao, donijet će odluku hoće li ići na svečanost na Cetinju.

“Neću da se rukovodim onim što kažu bezbjednosne službe, već ću donositi odluku zasnovani na političkim argumentima”, ističe Aleksandar Vučić.

Vučić je već jednom u kritičnoj situaciji odustao od posjete Crnoj Gori. Bilo je to za Božić 2020. u vrijeme litija. Ta odluka je tada bila dobra i sada bi bila dobra, kaže Aleksandar Popov.

“Ne treba dolivati ulje na vatru jer je situacija sama po sebi dovoljno zapaljiva. I ne bi bilo dobro da se bilo ko sa strane miješa u ovu situaciju”, ocjenjuje Popov.

Po diplomatskim protokolima, predsjednik Srbije bi imao pravo da dođe na Cetinje na poziv Mitropolije. O svojoj odluci bi samo formalno trebalo da obavijesti crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79