Upozorenje od MMF: Nakon RS i FBiH u problemima, previše novca se troši

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je vlasti u Bosni i Hercegovini na prekomjernu potrošnju koja prijeti stabilnosti ekonomije.

Nakon što je Republika Srpska (RS) već upala u finansijske probleme, isti trend sada je evidentan i u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Prekomjerna potrošnja i ekonomski rizici

Prema izvještaju MMF-a, vlasti u BiH troše previše novca na neodrživ način, što dovodi do povećanja budžetskog deficita i javnog duga. MMF je istakao da je neophodno uvesti mjere fiskalne konsolidacije kako bi se spriječila daljnja destabilizacija ekonomije.

“Prekomjerna potrošnja i rastući javni dug predstavljaju ozbiljan rizik za ekonomsku stabilnost zemlje. Neophodne su hitne mjere kako bi se smanjili budžetski deficit i održivost javnog duga,” stoji u izvještaju MMF-a.

Situacija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH

Republika Srpska se već suočava s ozbiljnim finansijskim problemima zbog neodgovorne fiskalne politike i rastućih obaveza. Sada se slična situacija pojavljuje i u Federaciji BiH, što dodatno opterećuje ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji.

MMF je naglasio da je potrebna koordinacija između entiteta kako bi se osigurala stabilnost javnih finansija i spriječilo produbljivanje ekonomskih problema. “Koordinacija između entiteta je ključna za rješavanje fiskalnih izazova i osiguranje dugoročne stabilnosti,” navodi se u izvještaju.

Preporuke MMF-a

MMF preporučuje nekoliko mjera koje bi vlasti u BiH trebale hitno implementirati:

  1. Smanjenje budžetskog deficita: Uvođenje mjera za smanjenje budžetskog deficita kroz povećanje prihoda i smanjenje nepotrebnih troškova.
  2. Kontrola javnog duga: Ograničavanje zaduživanja i usmjeravanje sredstava na prioritetne projekte koji donose dugoročne koristi.
  3. Povećanje fiskalne discipline: Uvođenje strožih fiskalnih pravila i jačanje institucija koje prate i kontroliraju javnu potrošnju.
  4. Strukturne reforme: Implementacija strukturnih reformi u javnom sektoru koje bi povećale efikasnost i smanjile korupciju.

Zaključak

Upozorenje MMF-a dolazi u ključnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, gdje je ekonomska situacija već krhka zbog globalnih ekonomskih izazova i unutrašnjih političkih nesuglasica. Vlasti moraju hitno djelovati kako bi spriječile daljnje pogoršanje situacije i osigurale stabilnu ekonomsku budućnost za svoje građane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79