Uradio sam test na antitijela mjesec dana nakon primljene prve doze AstraZeneke

Kada je stigao poziv i mogućnost da budem vakcinisan, nisam imao dilemu da li treba ili ne. Sekundu jednu nisam razmišljao ni o tome od kojeg proizvođača.

Ali AstraZeneka je to.”

“Pa šta, u Oksfordu znaju šta rade”, bio je moj odgovor.

Nisam se mnogo obazirao na medijske napise o ovoj vakcini, o nuspojavama, o trombozi i sličnim stvarima. Napominjem, ovo je lično iskustvo i prije svega preporučujem da se konsultujete sa svojim ljekarima. Oni bi trebali znati najbolje.

Ja jesam i rečeno mi je da je vakcina bezbjedna i sigurna, kao i sve druge koje su dostupne. Meni dovoljno.

AstraZeneka je imala problema sa isporukama prema Evropskoj uniji, i zato EU neće naručivati ovu vakcinu do daljnjega. AstraZenekom su se vakcinisali Britanci, vakciniše se u Evropskoj uniji, vakciniše se u zemljama regiona. Istovremeno, mnoge zemlje stopirale su vakcinisanje ovom vakcinom, neke su odredile dobne skupine kojima se ta vakcina ne daje. Uglavnom, mnogo je priče oko AstraZeneke.

Konkretno, ja sam primio prvu dozu vakcine 13.4.2021.godine.

Kako funkcioniše AstraZeneka?

“Genetički materijal virusa je smješten u adenovirusu koji se dobija genetskim inženjeringom. Na ovaj način virus ulazi u ćeliju, dolazi do nukleusa i ubacuje u njega samo jedan gen odnosno mali dio svog genetskog materijala. Na osnovu ovog gena ćelija dalje proizvodi molekule iRNK (informacione) koji se zajedno sa našim humanim iRNK izbacuje iz jedra u citoplazmu, a virusni gen biva uništen od strane naših enzima. Ovakva virusna iRNK se dalje prevodi (translacijom) u jedan protein koji se naziva S protein i koji ima ključnu ulogu u vezivanju virusa za ljudske ćelije. Grupa antigen vezujućih ćelija (APC) opsonizuje (najčešće) antigen i prezentuje ga dalje T pomoćnim ćelijama koje dalje mogu da aktiviraju B ćelije koje proizvode antitijela na ovaj antigen (protein) ili da djeluju kao citotoksične ćelije koje imaju sposobnost da direktno unište inficiranu ćeliju. Na ovaj način organizam pravi antitijela specifična na S protein i kad dođe do infekcije virusom antitijela će prepoznati ovaj protein i uništiće ga.” Ovo je o adenovirusnim vakcinama napisala za BUKU diplomirana biohemičarka Marijana Mijatović.

Nakon primljene prve doze, nisam imao nikakve nuspojave. Minimalna bol u ruci. I neopisiva glad (ali to zasigurno nije nikakva nuspojava, već redovno stanje).

U hali Beogradskog velesajma, gdje sam sa grupom novinara iz Republike Srpske dobio priliku da se vakcinišem, preljubazno osoblje nam je reklo da 48h izbjegavamo alkohol i da se pet dana klonim fizičkih aktivnosti ( to mi nije palo toliko teško).

I to je sve.

Stručnjaci govore konstantno jedno te isto – rizik od komplikacija uzrokovanih korona virusom višestruko premašuju rizike od neželjenih posljedica nakon primljene vakcine.

A rizik u posljedicama nakon primljene adenovirusne vakcine – konkretno AstraZeneke izgleda ovako:

Problem tromboze se javlja kod jedne osobe na svakih 100-150 000 hiljada vakcinisanih ( ponovo Marijana Mijatović za BUKU) i rizik je mnogo manji od rizika izazvanog virusom koji dovodi do sistemskog zgrušnjavanja krvi pri čemu dolazi do odumiranja organa.

Mjesec dana nakon primljene prve doze odlučio sam da provjerim ta famozna antitijela. Korona virus sam dosad uspješno izbjegavao, iako sam bio konstantno izložen, a sve vrijeme držao sam se osnovnih preporuka – zatvoreni prostor-maska-higijena, otvoreni prostor sa mnogo ljudi – maska-osnovna higijena.

Privatna laboratorija – vađenje krvi 11.5.2021. godine.

Urađen je serološki test na antitijela klase IgG na SARS-CoV-2 i to ona koja se razvijaju na S protein

Rezultat 961, 7. Visoko pozitivan na antitijela.

 

 

Kako sam uspio saznati, ovo je i više nego dobar rezultat, koji je daleko iznad referentne vrijednosti, te da to ujedno znači da mi ne treba velika doza da steknem imunitet, što je dobra stvar.

Kod nekih osoba sa sličnim vrijednostima, nakon primjene druge doze te vrijednosti znaju ići i preko 1800.

Mene druga doza čeka 3 mjeseca nakon primljene prve, što će reći sredinom jula.

Stay tuned! – piše Buka

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79