Ured za borbu protiv korupcije formirao predmet u slučaju “lažne dijagnoze” u KS

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo formirao je predmet zbog afere koja od jučer trese Javnu ustanovu Dom zdravlja KS, a odnosi se na “upisivanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove pacijentima u KS”.

Potvrdio je to za Faktor Eruan Kafedžić, šef Ureda, dodajući kako je predmet formiran jučer, a jutres kreće postupanje po predmetu.

Podsjetimo, sve je izašlo u javnost nakon što je Erol Prašljivić, koji je u dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

(VIDEO) Zloupotrebili pacijenata u Sarajevu: “Na njegovo ime uzimali skupe lijekove”

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

Prvi čovjek JU Dom zdravlja KS doc. dr. Abel Baltić kazao je kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno više ovakvih slučajeva sa više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre s kojima pristupaju sistemu.

Nevjerovatno: Provaljeno je u sistem, koriste vaše podatke da bi vam stavili lažnu dijagnozu i uzeli lijekove!

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS istakli su kako se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo, ali i da su u posljednjih nekoliko dana primili još dvije nove prijave od kojih se jedna odnosi na slučaj Erola Prašljivića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79