Ured za borbu protiv korupcije KS otkrio 93 lažne diplome: Evo u kojim institucijama

az

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo utvrdio je da za 93 osobe obrazovne ustanove u Sarajevu nisu mogle potvrditi validnost stečenih diploma, otkriva „Avaz“.

Krivične prijave

O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo Kantona Sarajevo jer su protiv ovih osoba podnesene krivične prijave.

Radi se o osobama koje su prilikom zaposlenja predočile diplome srednjih škola i tri visokoškolske ustanove. Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo nije mogla potvrditi validnost diplome za čak 46 osoba.

Ovo je podatak Ureda za borbu protiv korupcije, koji je postupao prema nalogu Vlade KS.

– Ured je u toku provođenja postupka revizije diploma izvršio provjere za oko 12.000 osoba zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, od kojih za 93 osobe obrazovne ustanove nisu mogle potvrditi vjerodostojnost diploma (radi se o 90 diploma srednjih škola i tri fakultetske) – stoji u odgovoru Ureda „Avazu“.

Potvrda vjerodostojnosti

Iz Ureda nam je, također, potvrđeno da su protiv svih ovih osoba podnesene prijave.

– Za osobe za koje obrazovne ustanove nisu mogle potvrditi vjerodostojnost njihovih diploma Ured je nadležnom tužilaštvu podnio krivične prijave/informacije zbog postojanja osnova sumnje o počinjenju krivičnog djela krivotvorenje isprave – rečeno nam je.
Šta je s UNSA-om

Posebno je značajna brojka od 35 krivotvorenih diploma otkrivenih na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), koje su proslijeđene Rektoratu i koje je nedavno dobio Senat. Te podatke Ured nije tretirao.

Od toga je na Ekonomskom fakultetu otkriveno čak osam, Građevinskom šest, Filozofskom pet lažnih diploma…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79