Odluka referenduma: Ibrahim Hadžibajrić smijenjen s pozicije načelnika Općine Stari Grad!

Odluka referenduma: Ibrahim Hadžibajrić smijenjen s pozicije načelnika Općine Stari Grad!


Današnji referendum na Općini Stari Grad u Sarajevu donio je odluku o smjeni dugogodišnjeg načelnika, Ibrahima Hadžibajrića, koji je obnašao tu dužnost od 2008. godine. Građani su iskoristili svoje pravo glasa i podržali opoziv, ostvarivši impresivnih 77,61 posto glasova “za”, dok je 21,68 posto birača glasalo “protiv”.

Opoziv načelnika Hadžibajrića pokrenuo je Vedad Deljković, općinski vijećnik, koji je sada s oduševljenjem izjavio kako je referendum uspješno realiziran i da je za opoziv glasalo čak više od 70 posto građana. “Hvala onima koji su pokazali hrabrost, kičmu i želju za pravdom i napretkom općine”, istaknuo je Deljković.

Referendum je bio od značaja, jer je za opoziv bilo potrebno preći prag od 50 posto glasova ukupnog broja birača koji su izašli na referendum. S izlaznošću od 13,22 posto birača do 19 sati, što iznosi 4.786 od ukupno 36.193 registrovanih birača, građani su se odlučno odrekli povjerenja dosadašnjem načelniku.

Podsjetimo da je ovaj referendumska inicijativa uslijedila nakon hapšenja Ibrahima Hadžibajrića, a Odluku o pokretanju opoziva donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 12. juna 2023. godine.

Osim toga, Općinski sud u Sarajevu je u maju potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Hadžibajrića zbog krivičnog djela povrede prava iz radnog odnosa. Uz to, Hadžibajrić je uhapšen u akciji Start zajedno s Elmedinom Karišikom, Seidom Hadžibajrićem i Almom Destanović. Oni se sumnjiče za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara te pranje novca.

S obzirom na uspješan ishod referenduma, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) će u narednom periodu donijeti odluku o provođenju vanrednih izbora u roku od 60 dana kako bi se izabrao novi načelnik Općine Stari Grad. Građani su pokazali svoju odlučnost za promjene, a sada je na političkim akterima da osiguraju transparentan i demokratski proces izbora novog vođe Općine.

Ova odluka na referendumu predstavlja prekretnicu u Općine Stari Grad, a kako će se politička situacija dalje razvijati, ostaje za vidjeti. Građani su pokazali svoju moć glasa i volju za promjenom, a sada je vrijeme za novu fazu u životu ove općine, koja će biti određena izborom novog načelnika putem demokratskih izbora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija