Nadolazeća bitka u Parlamentu BiH: Udruženja poslodavaca traže promjene u Zakonu o PDV-u!

Nadolazeća bitka u Parlamentu BiH: Udruženja poslodavaca traže promjene u Zakonu o PDV-u!


Udruženja poslodavaca iz Federacije BiH i Republike Srpske istaknula su svoj zahtjev pred zastupnicima Predstavničkog Doma Parlamenta BiH – traže da prihvate izmjene i dopune Zakona o PDV-u koje će omogućiti plaćanje PDV-a posljednjeg dana u mjesecu, umjesto sadašnjeg desetog. Ovo inicijativa ima cilj rješavanja poteškoća s kojima se suočavaju neki poreski obveznici zbog prekratkog roka za podnošenje prijava i mogućih novčanih kazni u slučaju kašnjenja.

Međutim, je li ova inicijativa osuđena na propast? Ekonomista Igor Gavran za Klix.ba izražava skepticizam. Smatra da je malo izgledno da će bilo koja od dvije predložene promjene biti usvojena, jer postoji mnogo drugih prijedloga za izmjene Zakona o PDV-u koji se razmatraju. Upozorava na potrebu analize i simulacija mogućih efekata prije donošenja odluke o povećanju praga za obaveznu registraciju sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM.

Promjena roka za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca vjerojatno bi olakšala situaciju za mnoge poslodavce, omogućavajući im više vremena za naplatu faktura prije obračuna i plaćanja PDV-a. No, prelazak na kraći rok može izazvati poremećaj u kontinuitetu naplate, pa se razmatraju i postupni prijedlozi za pomjeranje roka, kao što je prvo pomjeranje na 20. u mjesecu.

S druge strane, predloženo povećanje praga za obaveznu registraciju u PDV sustavu za 100 posto smatra se ekstremnim i zahtijeva ozbiljnu analizu. Gavran ukazuje da bi neki poslodavci mogli tražiti izbjegavanje ulaska u PDV sustav kako bi izbjegli plaćanje obaveza ili povećanje vlastite zarade, a da povećanje praga neće nužno riješiti problem održavanja približnog broja obveznika u sustavu.

U konačnici, ostaje vidjeti kako će zastupnici Parlamenta BiH reagirati na ove inicijative i hoće li podržati predložene izmjene Zakona o PDV-u. 24. jula bit će ključan dan kada će se ovo pitanje naći pred donosiocima odluka, a od njihove odluke ovisi hoće li biti ostvaren pozitivan korak prema olakšavanju poslovanja i jačanju konkurentnosti u oblasti indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija