Ustavni sud BiH: 9. januar ne može se obilježavati kao dan RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska, povtrđeno je za N1 iz Ustavnog suda BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnijelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS.

„Ustavni sud je donio odluku kada je riječ o ocjeni ustavnosti. Radi se o datumu 9. januaru, i usvojio je njihov zahtjev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu. I narednog dana ta će odredba prestati da važi“,kazao je za N1 predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Također, Ustavni sud se proglasio nenadležnim za tri zahtjeva koja se odnose na Uputstvo CIK-a o načinu provedbe posrednih izbora. Zahtjevi se odnose na popunu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno na odluku CIK-a da se koristi popis iz 2013.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments