Ustavni sud BiH odbio novu apelaciju oca Alise Mutap: Ostaje iza rešetaka

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je 9.juna odluku kojom se odbija kao neosnovana nova apelacija Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, osumnjičenog u predmetu “Dženan Memić” za sakrivanje dokaza.

Mutap je uhapšen prije 2.februara i od tada se nalazi se u pritvoru, po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje vodi istragu.

Njegovi advokati apelaciju su uputili 5.maja, žaleći se na rješenje Suda o produženju pritvora. Ranije je Ustavni sud odbio apelaciju Mutapovih advokata sredinom maja, koja je bila podnesena 18.februara.

No, u novoj apelaciji od 5.maja, advokati su istakli da je Mutapu povređeno pravo na postupak nedostavljanjem dokaza u odnosu na osnovanu sumnju, “zbog čega njegova obrana nije bila u jednakom položaju sa Tužilaštvom na ročištu održanom povodom prijedloga za produženje pritvora”

Odluka Ustavnog suda BiH od 9.juna ove godine

Odbrana je ukazala da odbrani nije omogućen uvid u dokaze na kojima su redovni sudovi zasnovali utvrđenje o postojanju osnovane sumnje te da je stoga onemogućeno konkretno izjašnjenje o dostavljenim dokazima, što je kako smatra, u suprotnosti sa članom 5. stav 4. Evropske konvencije.

Međutim, Ustavni sud zaključuje da ne postoji kršenje člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Evropske konvencije kada je Sud BiH u postupku povodom produženja pritvora utvrdio da postoje razlozi koji opravdavaju produženje pritvora apelantu i kada je za taj svoj zaključak dao jasno obrazloženje, kako u pogledu postojanja osnovane sumnje, tako i u pogledu postojanja posebnih razloga za određivanje pritvora iz člana 132. stav 1. tač. b) i d) ZKP BiH piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79