Ustavni sud BiH: Zabrana nošenja hidžaba u OS BiH nije diskriminacija

U konačnoj odluci na 140. plenarnoj sjednici, Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da zabrana nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH nije oblik diskriminacije. Ova odluka proizlazi iz “Zahtjeva Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Pravilnika o uniformama OS BiH”, koji je objedinjen sa slučajem vojnikinje Emelije Mujanović.

Uprkos naporima Emelije i njenog pravnog tima, Ustavni sud zaključio je da zabrana nošenja hidžaba uz uniformu tokom vojne službe ne krši pravo na slobodu vjere. Ova odluka znači da će Mujanović Emelija i dalje biti spriječena da obavlja vojničke dužnosti noseći hidžab.

Emela Mujanović vodila je pravnu bitku od marta 2020. godine, tvrdeći da je zabrana nošenja marame diskriminacija i kršenje ljudskih prava na slobodu vjere. Iako je njena apelacija bila usklađena s drugim slučajem o nošenju brade u OS BiH, Ustavni sud je donio konačnu odluku koja nije išla u njenu korist.

Očekuje se da će ova odluka pokrenuti dodatne rasprave o pravima vjerske slobode unutar vojnih struktura

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79