Ustavni sud RS-a: Bošnjaci diskriminisani prilikom izbora članova Komisije za žalbe

Na današnjoj sjednici Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska utvrđeno je da je Odlukom o izboru člana Komisije za žalbe koju je izglasala Narodna skupština RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda, javlja Anadolu.

U pitanju je Odluka broj: 02/1-021-694/23, izglasana na trećoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS-a održanoj 21. juna.

– Prema ocjeni Vijeća, Narodna skupština RS je, prilikom donošenja osporene odluke, postupala suprotno stavu 4. Amandmana LXVII na Ustav RS kojim je zamijenjen član 1. Ustava, a prema kojem Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj, te suprotno članu 5. stav 1. alineja 2. Ustava, prema kojem se ustavno uređenje Republike temelji na obezbjeđivanju nacionalnih ravnopravnosti i zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda – navodi se u saopćenju iz Ustavnog suda RS-a.

Vijeće je konstatovalo i da navedene ustavne odredbe predstavljaju jedno od osnovnih načela na kojima je utemeljen Ustav RS-a, te se iste, s obzirom na njihovo mjesto u Ustavu i značaj konstitutivnosti naroda u ustavnom uređenju RS-a, ne mogu zaobilaziti jer imaju značaj obavezujućih pravnih normi.

Dodaje se da je u vezi sa navedenim je i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, koji je relevantan za izbor predsjednika i članova Komisije, kao prvostepenog organa, i Komisije za žalbe, kao drugostepenog organa, i koji zahtijeva poštovanje principa ravnomjerne zastupljenosti konstitutivnih naroda, odnosno propisuje da će u sastav Komisije biti izabrana lica iz reda sva tri konstitutivna naroda, pod uslovom da se na javni konkurs prijave kandidati koji ispunjavaju uslove javnog konkursa.

– Imajući u vidu izloženo, kao i to da je u proceduri izbora članova Komisije za žalbe bilo prijavljenih Bošnjaka koji ispunjavaju uslove predviđene konkursom, Vijeće je ocijenilo da se izborom predstavnika srpskog naroda za člana Komisije za žalbe dovodi konstitutivni bošnjački narod u neravnopravan položaj u uživanju prava zajemčenih Ustavom, odnosno da je osporenom odlukom povrijeđen ustavni princip prema kome Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj, te da je povrijeđen princip obezbjeđivanja nacionalnih ravnopravnosti i zaštite vitalnih nacionalnih interesa iz odredbe člana 5. alineja 2. Ustava – navode iz Ustavnog suda RS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79