Uz pomoć ljekara iz TK: Pregledano za 120 mališana u Novoj Kasabi

MFS-EMMAUS uz volontersku podršku ljekara sa TK-a danas je povodom Svjetskog dana djece organizovao ljekarske preglede za 120 mališana u Osnovnoj školi u Novoj Kasabi.

– Ovom skromnom akcijom na današnji dan djeteta, pokazali smo da uvijek moramo biti uz njih i da ni na kakav način ne smijemo dozvoliti da budu obespravljena ova djeca. Generalno, zdravstveno stanje pregledane djece je zadovoljavajuće. U par slučajeva smo utvrdili da se radi o akutnim infekcijama gornjih respiratornih puteva blažeg kliničkog oblika, što je svakako razumljivo u ove hladne dane koji su nastupili – kazao nam je u svom obraćanju uvaženi ljekar sa UKC-a Tuzla, prof.dr.sc. Šekib Umihanić.

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. novembra jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

– Tragom dosadašnje saradnje sa MFS-EMMAUS-om, tim vrhunskih stručnjaka i danas je dao svoj maksimum ostavljajući snažan pečat solidarnosti i empatije prema najmlađoj populaciji koju nikako ne smijemo i nećemo zapostaviti – kazao nam je Sefir Halilović, pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a za Prihvatni centar “Duje” i jedan od učesnika današnje volonterske akcije u Novoj Kasabi.

Oduševljenje i zahvalnost na ovom činu nisu krili ni roditelji djece a MFS-EMMAUS se zahvaljuje svim ljekarima i logopedima koji su se odazvali današnjoj akciji i pokazali izuzetno veliku lekciju humanosti.

Svoj doprinos akciji su dali ljekari sa UKC Tuzla: Prof.dr. Šekib Umihanić, Dr. Enisa Alić, Dr. Alen Harčinović, logopedi: Selma Altumbabić, Mirsada Korlatovići Jasmina Kabil, zatim iz Opće bolnice ” Dr. Mustafa Beganović” Gračanica: Dr. Jusuf Hodžić, dr. Alma Hodžić, iz Doma zdravlja Živinice: Dr. Belkisa Hodžić, i iz Doma zdravlja Gračanica Dr. Admir Brkičević

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79