Uznemirujuće: Zbog rušenja crkve u dvorištu nane Fate Orlović pozvao da se svi pobiju

Crkva u dvorištu nane Fate Orlović ruši se od jutros, pokazuju snimci. Bager je srušio crkvu u samo nekoliko minuta.

Nakon toga će ostaci objekta biti uklonjeni iz dvorišta. Podsjetimo da je ova crkva u dvorištu nane Fate Orlović iz Konjević Polja sagrađena nelegalno.

Poznata lokacija izmještanja crkve iz dvorišta nane Fate: Srušeni materijal će biti ponovo iskorišten

Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vrijeme ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine Fata Orlović morala napustiti skupa sa sedmero djece i mužem Šaćirom koji je pogubljen u vihoru agresije. Nakon dugogodišnje pravne bitke, Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) potvrdio je 27. maja ove godine da se krenulo u postupak uklanjanja nelegalno izgrađene crkve te da je za to zadužena Vlada Republike Srpske.

POBJEDA PRAVDE: Borba Fate Orlović traje od 1996. godine, danas je okončana

Danas su na raznim snimcima sa mjesta rušenja pojavile poruke podrške ali i javne prijetnje pojedinaca da ih sve, tj, prisutne radi rušenja treba pobiti na licu mjesta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79