Važno za bh. građane koji planiraju na ljetovanje u Hrvatsku: Ovo ne možete unijeti

Građanima BiH jedno od najprivlačnijih odredišta za ljetovanje, ali i najbližih je Jadransko more. Ako izuzmemo COVID pravila za prelazak granice, koja svi već dobro znaju, nameće se novo pitanje. Šta se može prenijeti u ličnoj prtljazi?

Ako ste planirali na moru malo roštiljati te ponijeti nekoliko kilograma mesa za ovu aktivnost, bilo bi dobro da odustanete, posebno ako odlazite na more u Hrvatsku jer ova zemlja, članica Europske unije, ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij, dok su ostali prehrambeni proizvodi uglavnom dopušteni u ograničenim količinama.

Ako se spremate za ljetovanje u Hrvatskoj, bit će vam dopušteno u svojoj prtljazi ponijeti dva kilograma mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci – 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, svježeg voća i povrća (osim krompira) do pet kilograma.

Kako će građani BiH ove godine ljetovati, kad većina jedva sastavlja kraj s krajem?

U koferu se mogu nositi hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Uz posjedovanje medicinske dokumentacije moguće je unošenje lijekova za lične potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu liječničku potvrdu.

Ova pravila su na snazi otprije, međutim, ove godine posebnu pažnju morate obratiti na cigarete jer su uvjeti od ove godine znatno drugačiji. Naime, količina cigareta koja se može bez plaćanja davanja unijeti u Hrvatsku nije više dvije šteke, nego samo dvije kutije.

Stroga pravila su i za alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva.

Dopušteno je unijeti, naime, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini 1 litre, potom alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje do 2 litre, mirno vino 4 litre te 16 litara piva.

Državljani BiH koji putuju u zemlje EU-a i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, osim biometrijskog pasoša trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama Europske unije. Ako imate uplaćen smještaj za RH, taj iznos je 50 eura.

U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati pasoš koji vrijedi najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest), piše Večernji.hr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79