Velika pobjeda radnika u trgovinama u BiH: Plata veća za 104 KM, praznicima 100% na dnevnicu, godišnji odmor 20 dana,..

Predstavnici Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su u petak kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

Ugovorom je zagarantovana minimalna satnica od 2,90 KM, što je 25 posto više od prethodne, dok se za rad državnim praznicima dnevnica uvećava 100 posto.

TOPLI OBROK

Također, ugovoreno je da se ostale naknade radnicima, poput toplog obroka, isplaćuju na račun kako bi bilo zagarantovano da radnici dobiju sve što im pripada.

Predsjednica Sindikata Mersiha Beširović kazala je da je zadovoljna potpisanim kolektivnim ugovorom i izrazila nadu da će i radnici biti zadovoljni.

– Satnica po starom kolektivnom ugovoru bila je 2,31, a sada je povećana na 2,90 KM. Radnici imaju pravo na godišnji odmor 20 dana i plus na svakih pet godina radnog staža dodaje se još jedan dan godišnjeg odmora.

U godišnji odmor ulaze dani od ponedjeljka do subote. Do sada je minimalna plata bila 406 KM, a sa novim kolektivnim ugovorom iznosi 510 KM. Za nas je najznačajnije što smo uspjeli povećati dnevnicu kada se radi za dane praznika za 100 posto. Zadržali smo i otpremnine za odlazak u penziju i dobijaju se tri minimalne plate – istakla je Beširović.

STANDARD

Predsjednik pregovaračkog tima poslodavaca Edin Ibrahimović naveo je da je to treći kolektivni ugovor koji je potpisao, te da nikad nisu bolje sarađivali sa Sindikatom u nastojanjima da poboljšaju standard i uslove radnika.

Poručio je da vlast treba osigurati primjenu kolektivnog ugovora u svim trgovačkim kompanijama, bez obzira na to da li su članice Udruženja poslodavaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79