Velika potraga za radnicima u BiH: Sve je više deficitarnih zanimanja

Od nekadašnje nemogućnosti da radnici pronađu posao situacija na tržištu je sada obrnuta: Poslodavci ne mogu naći radnike. Sve je više deficitarnih zanimanja. Pozitivna strana je što to tjera kompanije i firme da daju veće plate, a samim tim se povećavaju mogućnosti za nove generacije.

Skoro 60% poslodavaca sljedeće godine imat će potrebu za novim radnicima. Fale djelatnici u svim branšama. Naći molera, vodoinstalatera, varioca, keramičara u gradovima je već sada teška misija. Nedostaje i automehaničara. Srednjoškolci Emsad i Amar pripremaju se za tržište: tržište koje ih jedva čeka.

“S obzirom da sam jedan od izabranih učenika da idu u Holandiju na stručno osposobljavanje volio bih da nastavim svoje školovanje. Mislim da ću ubrzo naći posao u struci”, kazao je Emsad Babić.

“Što se tiče dugoročnih planova za budućnost plan mi je ostati u državi i ovdje raditi, ali ako se gore otvori prilika neka što da ne”, kaže Amar Nikšić.

Kvalitetna radna snaga rijetko se zadržava u zemlji. Mladi uglavnom odlaze. Oni koji se odluče ostati situacija je drugačija nego prije pet ili deset godina: na tržištu itekako postoji potreba za njima.

“Već sada smo došli u situaciju da nemamo učenika koliko poslodavci traže… potvrda svemu tome je da učenici nakon završetka škole maltene odmah nađu praksu i posao”, kazao je Sejad Mujezinović, direktor SŠSK.

Lako do posla dolaze i trgovci, CNC operateri, stolari, tesari. No, novo doba donosi i nova zanimanja i načine zarade. Internet je otvorio mnogo prostora. Svoj kreativni kutak Džejla Mahmutović našla je na YouTubeu.

“YouTube se u mom životu pojavio iznenada i nekako mi je donio i nova poznanstva, nove ljude i sve je to povezano sa mojom branšom – novinarstvom. Najbitnije da se čovjek u svemu tome pronađe, da pronađe svoj put, a ja sam baš tu svoj put pronašla”, priča nam Džejla.

Mnogo mladih svoj put pronalazi i u IT struci. To je trenutno najperspektivnija oblast i struka. Potražnja je tolika da se među IT poslodavcima vodi ”rat za radnike”, pa se radnicima nude veće plate i bolji uslovi da pređu iz jedne u drugu kompaniju.

“Preporučila bih karijeru u IT svijetu jer je velika potražnja za istom u apsolutno svakom aspektu ljudskog života. Krenuvši od bionženjeringa do automatizacija svakog aspekta i manuelnih procesa, kao i development raznih aplikacija koje bi olakšale ljudski život”, kaže Ema Rudalija.

Život koji ima sve više novih stvari, zanimanja i mogućnosti. Odlazak ljudi iz BiH doveo je do toga da se počnu cijeniti neka do sada nedovoljno respektovana zanimanja, a s druge strane nove tehnologije donijele su mnogo načina za zaradu. Nove generacije čini se sada imaju puno mogućnosti jer ih čeka tržište koje vapi za radnicima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79