Veliki interes za solarnu energiju u FBiH, ali nedostatak kapaciteta koči razvoj

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, izjavio je na sastanku delegacije Vlade Federacije BiH sa gospodarstvenicima u Gračanici da je interes za solarne elektrane za vlastite potrebe sve veći.

Međutim, nedostatak kapaciteta na prijenosnoj mreži predstavlja ozbiljan problem.

Na sastanku je istaknuto da je interes za izgradnju dodatnih solarnih elektrana značajan, što je priopćeno iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije nakon posjete.

“Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je već obavilo svoj dio posla. Donošenjem tri energetska zakona u 2023. godini osigurali smo lakše procedure i ubrzanje administrativnih procesa, te ih uskladili s propisima EU. Da bi zakoni postali operativni, neophodno je donijeti preko 50 podzakonskih akata u čiju izradu su uključene mnoge institucije. Skoro svi ti akti su već završeni, ali ograničenja energetskog sustava i dalje ostaju problem,” izjavio je ministar Lakić.

Najveći problem predstavljaju prijenosni kapaciteti koji se odnose na državnu firmu Elektroprijenos. Ministar je istaknuo da je bitno da postoji proračun predviđen za izgradnju dodatnih prijenosnih kapaciteta.

Spremna brojila za solarne elektrane za vlastite potrebe – prosumere

Zbog trenutne otkupne cijene električne energije i nedovoljnih prijenosnih kapaciteta, interes za izgradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe se povećava. Zakonska regulativa i svi podzakonski akti su završeni, a Elektroprivreda je tehnički potpuno spremna za provedbu. Brojila za prosumere su spremna i za domaćinstva i za gospodarstvo. Ministarstvo također priprema program financiranja za izgradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe za 2025. godinu.

Tokom sastanka se razgovaralo i o karbon taksi (CBAM) koja će opteretiti bh. gospodarstvo u budućem razdoblju. Lakić je naglasio da će, ukoliko ne budu završene sve obveze, ovo predstavljati najveći udar na gospodarstvenike. Iz tog razloga je od izuzetne važnosti da što prije bude donesen državni Zakon o električnoj energiji, tržištu i prijenosu električne energije, kojim bi se uspostavila bosanskohercegovačka burza električne energije

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79