(VIDEO) Autolimar Ljubiša sam sebi napravio helikopter

Ljubiša Miletić (72), autolimar iz sela Skorica pored Ražnja, iako je zakoračio u osmu deceniju i dalje svakodnevno popravlja automobile i gotovo po čitav dan je u radionici, a malo slobodnog vremena koje ima posvećuje svom ljubimcu – helikopteru koji je sam napravio.

Ljubišina ljubav prema helikopterima potiče još iz vojničkih dana provedenih u Nišu u na jugu Srbije. Obezbjeđujući mjesta na koja su slijetali vojni helikopteri imao je priliku da razgovara sa pilotima i mehaničarima i tada je shvatio da bi i on sam mogao da napravi jednu letjelicu.

Najveći dio svog helikoptera napravio je 1985. godine i od tada ga stalno popravlja i usavršava, a nedavno je završio i garažu specijalno namijenjenu letjelici.

Miletić je za “Telegraf” kazao da je helikopter napravio po nacrtima koje je nabavio od poznanika inženjera, pilota i aviomehaničara.

Konstrukciju letjelice napravio sam od specijalnih čeličnih cijevi tankih zidova, glavu elise nabavio sam na otpadu od starog ruskog helikoptera, motor od jednog citroena, a sjedište sam uzeo od fiće. Sve ostale dijelove sam napravio ručno ili su mi ih, po mojim nacrtima, napravili majstori koji imaju strugove i glodalice. Konstrukciju sa motorom napravio sam radeći danonoćno dvadesetak dana.

Međutim, nakon toga punih 20 godina nisam uspio da nabavim elise kako bih ga kompletno sastavio”, objašnjava Ljubiša.

Nakon što je napravio elise od specijalnog aluminijuma nabavljenog u Njemačkoj, nastavio je da stalno usavršava svoju letjelicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79