(VIDEO) Da li ste ikada vidjeli Golf 2 GTI kao policijskog presretača: “Lovio je sve pa i Opela GSI”

Volkswagen Golf II GTI je sportska verzija popularnog kompaktnog automobila Golf II proizvedenog od strane njemačkog proizvođača automobila Volkswagen. GTI je skraćenica za “Gran Turismo Injection” ili “Grand Tourer Injection”, što ukazuje na sportske performanse i ubrizgavanje goriva u motor. Golf II GTI je bio poznat po svojoj agilnosti, performansama i sportskom dizajnu.

Volkswagen Golf II je bio široko rasprostranjen automobil širom svijeta, a posebno u Evropi, gdje je stekao veliku popularnost zbog svoje pouzdanosti, praktičnosti i ekonomske potrošnje goriva. U gradovima kao što je Sarajevo, Golf II je bio vrlo čest automobil na cestama tokom osamdesetih i devedesetih godina a ovaj automobil se može vidjeti i dan danas na bh. cestama.

“Golf 2 TAS” se odnosi na verziju Volkswagen Golfa II koja je proizvedena u sarajevskom pogonu Tvornice automobila Sarajevo (TAS) u Bosni i Hercegovini. TAS je bio poznat po montaži Golfa II i drugih Volkswagenovih modela za tržište bivše Jugoslavije.

Donosimo vam prilog iz koji je emitovan 90-tih godina u Njemačkoj, gdje ga je policija koristila kao presretača. Lovio je sve pa i Opela GSI.

Evo nekoliko karakteristika Golf II GTI vozila:

Motor: Golf II GTI je obično dolazio s 1.8-litarskim benzinskim motorom sa sustavom ubrizgavanja goriva, što mu je omogućavalo solidne performanse za svoje vrijeme.

Performanse: Golf II GTI je bio poznat po svojoj agilnosti i dobroj upravljivosti. Za ljubitelje brzine, pružao je zadovoljavajuće ubrzanje i dinamiku vožnje.

Dizajn: Golf II GTI je imao sportski dizajn koji se isticao po crvenim detaljima, sportskim spojlerima, aluminijskim naplacima i drugim estetskim dodacima koji su ga razlikovali od standardnih Golf modela.

Unutrašnjost: Unutrašnjost Golf II GTI-a obično je bila sportski orijentirana, s sportskim sjedalima, sportskim upravljačem i detaljima koji su naglašavali sportski karakter vozila.

Popularnost: Golf II GTI je stekao veliku popularnost i kultni status među ljubiteljima automobila, posebno među entuzijastima koji su cijenili njegove performanse, pouzdanost i prilagodljivost za modificiranje.

Iako Golf II GTI više nije proizvodnji model, i dalje je cijenjen među ljubiteljima automobila kao jedan od klasičnih sportskih hatchback automobila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79