(VIDEO) Ekološka katastrofa u Kaknju: Pomor riječnih životinja, vlast šuti a građani već piju teške metale?

Da nadležne vlasti i kompanije uništavaju prirodu i ekološku zajednicu ZDK kantona nije ništa novo. Ono što su zabilježili građani Kaknja danas 4.12.2022, godine te aktivisti NGG “Park prirode Trstionica i Boriva” je za svaku osudu.

Kao što možemo vidjeti na video snimcima zabilježenim na rijeci Trstionici u Kaknju, uočen je veliki broj uginulih životinja kao što su ribe, žabe i ostali organizmi.

Pogledajte video.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Ispred nevladine organizacije građana “Zaštitimo Mehorić  – Kakanj” za portal Crna-Hronika su izjavili sljedeće:

“Nama je danas javljeno na stranici da je primjećen pomor ribe na Trstionici, po izlasku na teren mi smo primjetili mnoštvo mrtve ribe. Trstionica je u donjem toku mrtva sva do ušća. Od ljetos je Trstionica ubijena, preko Vrućeg potoka i u gornjem toku zbog radova Adriatik Metals i Eastern Mining, zbog trovanja.

Konkretno oni su određene otpadne vode uključili u Vrući potok što je protuzakonito. To nema ni u Studiju utjecaja na okoliš da je dozvoljeno, niti u Okolinskoj dozvoli, međutim oni su napravili neku svoju studiju mimo ovih dozvoljenih studija i rade po svom. Prošili su i površine Jalovišta. Rudu vade nezakonito, još uvijek nemaju dozvolu za eksploataciju i to tako kamare kao zalihu a materijal i iskopina kada dođe sa vlagom stvara sumpornu kiselinu.

Lokalno stanovništvo nam je danas govorilo da su osjetili miris sumporne kiseline, kroz rijeku s tim da pomor ribe je došao iz Bukovice. Bukovica je također umrla. Riba je pobijena, i to dolazi od Vareša. Mi smo pratili mrtve ribe, skroz do zahvata. Katastrofa jedna.

Kakanjci piju Bukovicu. Između Trstionice i Bukovice to brdo gdje su oni dobili koncesiju a po svemu sudeći su to dobili kriminalnim radnjama. Dobili su koncesiju i za rudnik na izvoru samom Bukovice. Dobili su koncesiju i na Borovicama. Ispod teče Borovički potok. Tako su rađena bušenja, postoje jalovišta, tako da je za pretpostaviti da Kakanjci već piju teške metale.

Uz to sve Općina Kakanj sve krije, Vodovod isto krije. Oni šute. Davno smo tražili sastanak sa načelnikom, niko nama nije ni odgovorio. U početku nam nisu ni odgovarali na zahtjeve za inspekcije. Oni su se pozivali kao nenadležni a mi smo krenuli dalje i ispalo je da su i oni nadležni. Obraćali smo se i Federalnim inspekcijama. Kao odgovor dobili smo svinjariju za odgovor, to je strašno.

Ja sam predala tužbu u vezi ovog rudnika i koncesije, tužila sam Bosnu i Hercegovinu. Moja tužba je usvojena i osnovana. I njihov odgovor se krije. Sad pripremam tužbe za ljudska prava, nas 100 će poslati tu tužbu – izjavila je Hajrija Čobo ispred NGG “Park prirode Trstionica i Boriva” za portal Crna-Hronika.

Protesti su planirani u subotu 10.12. kada izlazimo na ulice Kaknja. 09:00h ispred Pošte. Vidimo se

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79