(VIDEO) Evropolova “Pandora” u BiH otkrila 13 ukradenih artefakata iz Rusije

Policijske agencije više evrposkih država uhapsile su 60 osoba i pronašli više od 11.000 hiljada ukradenih umjetnina i artefakata u okviru akcije “Pandora VII” usmjerene na obračun sa ilegalnim trgovcima umjetnina.

Akcija je sprovedena na području 14 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina u kojoj je otkriveno 13 arheoloških artefaka, među kojima i vrijedan nakit, porijeklom iz Rusije, saopštio je Evropol.

“Artefakti iz Rusije zaplijenjeni su u poslovnicama pošta u BiH”, navodi Evropol.
Dio artefakata pronađenih u poštama u BiH (Foto: Europol)

UNAworld je povodom akcije kontaktirala i Tužilaštvo BiH, u kojem nisu mogli da iznose bilo kakve podatke vezano za ukradene artefakte koji su pronađeni u BiH.

“S obzirom na to da se radi o operativnoj akciji Europola, koja obuhvata više zemalja, ne možemo davati bilo kakav komentar”, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Nosilac akcije “Pandroa VII” bila je španska Civilna garda (Guardia civil), a podršku su pružali Evropol i Interpol.

“Operacija se sastojala od operativne faze, koja je sprovedena u septembru prošle godine, kada je izvršeno nekoliko hiljada provjera po aerodromima, lukama, graničnim prelazima, muzejima, kao i aukcijskim, ali i privatnim kućama. Organizovane su i “sajber patrole” u maju i oktobru kada je izvršeno 8.495 onlajn provjera i zaplijenjeno 4.017 predmeta”, navodi Evropol.

Dodaju da je 130 istraga još u toku, zbog čega se očekuje još zapljena i hapšenja jer istražioci širom svijeta tragaju za onima koji kvare i uništavaju kulturnu baštinu.

Naglašavaju da je akcija “Pandora VII” dovela do pronalaska sljedećih ukradenih artefakata:

– 77 drevnih knjiga otkrivenih na onlajn marketu u Italiji od strane Arma dei Carabinieri, a koje su ukradene iz arhiva jednog manastira.

– Rimska mramorna bista žene koju je Civilna garda pronašla u Sevilji. Vjeruje se da skulptura predstavlja Saloniju Matidiju, nećakinju cara Trajana.

– 3.073 drevna novčića, zaplijenjena sa platforme za online prodaju od strane policije Poljske.

– Dodatnih 117 dačkih i rimskih kovanica pronašla je rumunska policija nakon što je opljačkano arheološko nalazište.

– Portugalske vlasti su pronašle 48 vjerskih skulptura i drugih vjerskih artefakata. Vjeruje se da su ovi predmeti povezani sa serijom od 15 pljački izvršenih u crkvama širom sjevernog Portugala između 1992. i 2003.

– U pretresu kuće u Grčkoj otkriven je 41 vjerski predmet, poput ikona, oltara

– U pošti u Bosni i Hercegovini zaplijenjeno je 13 arheoloških artefakata (nakit, između ostalog) iz Ruske Federacije.

U saopštenju se navodi da su u akciji učestvovale Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska i Bosna i Hercegovina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79