(VIDEO) Iako je državni poslanik: Nenad Stevandić ne zna koliko ima kantona u FBiH

Predsjednik partije Ujedinjena Srpska i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Nenad Stevandić bio je jedan od gostiju emisije “Odbrojavanje”, emitovane na BHT-u 19. januara 2022. godine. Glavna tema razgovora bile su izmjene Izbornog zakona BiH, o čemu je i Stevandić iznio svoj stav.

Nakon konstatacije da u entitetu Republika Srpska “ne bi bio problem da svako dobije šansu da bude predsjednik ili član Predsjedništva”, Stevandiću je kolega iz Predstavničkog doma PSBiH Damir Arnaut postavio pitanje da li je takav standard moguć i u entitetu Federacija BiH, na što je Stevandić odgovorio da to nije moguće zbog nesrazmjernog unutrašnjeg uređenja dva entiteta:

“Pa ne možemo imati iste standarde, imamo osam kantona, imamo jednu Republiku.” – Nenad Stevandić, 19.1.2022.

Međutim, suprotno konstataciji Nenada Stevandića, Federacija BiH se ne sastoji od osam, nego od deset kantona, što je definisano Zakonom o federalnim jedinicama FBiH, usvojenim 1996. godine, čiji član 4. nalaže:

U Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) obrazuje se 10 kantona – županija. Nazivi i sjedišta kantona-županija utvrđuju se Ustavom kantona- županija.

Zakon o federalnim jedinicama FBiH

U skladu s tim, entitet FBiH sastoji se od deset sljedećih kantona:

  1. Unsko-sanski kanton
  2. Posavski kanton
  3. Tuzlanski kanton
  4. Zeničko-dobojski kanton
  5. Bosansko-podrinjski kanton
  6. Srednjobosanski kanton
  7. Hercegovačko-neretvanski kanton
  8. Zapadnohercegovački kanton
  9. Kanton Sarajevo
  10. Kanton 10

Ovim Istinomjer tvrdnju Nenada Stevandića da entitet FBiH čini osam kantona ocjenjuje neistinitom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79