(VIDEO) Jugom obišli cijeli region: Auto im kao član porodice

Ljubav prema automobilu može biti tolika da se on jednostavno počne smatrati članom porodice, a takav slučaj je sa jugom 55, koji je duže od 35 godina u vlasništvu porodice Solomanov iz Skoplja.

Ovaj nekadašnji ponos kragujevačke “Zastave” sada koristi Marija Solomanova i s njim sudjeluje na brojnim druženjima vlasnika oldtajmera koja se održavaju širom našeg regiona, a nedavno je učestvovala na jednom takvom druženju koje je održano u Sanskom Mostu, prenose Nezavisne novine.

“Još davno kupio ga je tata na kredit. Tada je takoreći bio luksuz posjedovati takav automobil i od tada je on punopravni član naše porodice. Prije mene su ga koristila moja braća, ja sam na njemu vježbala za polaganje vozačkog ispita davne 1993. godine, a sada mojim jugom putujem širom regiona”, kaže Solomanova.

Dodaje kako se automobil redovno servisira, da je prešao mnogo kilometara, te da je prilično pouzdan i da se rijetko kvari.

“Obično ovaj automobil ne prati dobra reputacija, ali ovaj moj je neki izuzetak jer me nikada nije iznevjerio na putu. Možda je tajna i u redovnom održavanju jer mu zaista poklanjamo dosta pažnje. S njima sam često na ovakvim skupovima, a redovno, skupa sa suprugom, pohodim i druženja ljubitelja ‘Zastavinih’ vozila”, objašnjava Solomanova.

Kaže kako je prijatno iznenađena kulturom oldtajmera u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da u Sjevernoj Makedoniji ne uživaju toliku popularnost.

“S mojim ‘jugićem’ planiram preći još mnogo kilometara, zahvaljujući njemu posjetila sam mnoga lijepa mjesta i upoznala drage ljude”, zaključuje Solomanova. Nekada je jugo bio ponos jugoslovenske automobilske industrije, a sem za kupce proizvođen je i za potrebe policije, službi medicinske pomoći, vatrogasce i druge službe. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka izvozio se u Sjedinjene Američke Države, gdje se nije iskazao kvalitetom, ali je postao ikona američke zabavne industrije pa se mogao često vidjeti u igranim i crtanim filmovima, te muzičkim spotovima.

Njegova proizvodnja je zaustavljena krajem 2008. godine, a do tada je proizvedeno nešto manje od 800.000 komada ovog automobila.

U Sanskom Mostu nedavno je održano druženje vlasnika oldtajmera, a jedan od učesnika ovoga skupa bila je i Marija Solomanova iz Makedonije sa svojim jugom.

Posted by RTV “Sana” Sanski Most on Thursday, 19 August 2021 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79