(VIDEO) MUP KS traga za čovjekom kojeg su već uhapsili

BiH je zatražila od Srbije izručenje migranta koji se dovodi u vezu s ubistvom Sarajlije Jasmina Berovića koje se desilo na Otesu 17. novembra.

Procedura izručenja, mogla bi biti ubrzana, s obzirom da uhapšeni migrant nije državljanin zemlje u kojoj je uhapšen. Ranije je otišao zahtjev za izručenje migranta uhapšenog na Kosovu, koji se također dovodi u vezu s ubistvom. U međuvremenu Uprava policije MUP-a KS pod rukovodstvom komesara Nusreta Selimovića intenzivno traga za trećim migrantom koji se također dovodi u vezu s ovim ubistvom.

Sarajevska policija pod rukovodstvom komesara Nusreta Selimovića protekle sedmice uhapsila je Vedada Abaspahića. Vedad je uhapšen na osnovu potjernice koja je raspisana još u januaru ove godine, a zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i municije. Abaspahić je poznat policiji i svojevremeno se dovodio u vezu s izvršenjem 45 razbojničkih pljački u sarajevskim trgovinama.

Za pohvalu je što je osoba s ovakim dosjeom uhapšena, ali uopće nije za pohvalu da se jedanaest mjeseci tragalo za njom, da se kako to policija voli reći “bezbjednosno interesantna osoba” slobodno šetala ili vozala ulicama grada. Šta je sve to vrijeme radila kriminalističko obavještajna jedinica pod rukuvodstvom komesara Selimovića? Da li je iko proteklih 11 mjeseci tražio ovu osobu?

Pod rukovodstvom komesara nakon hapšenja pogrešnog migranta potjernica za njim je i dalje stajala na zvaničnoj web stranici MUP-a KS. Slično kao i s pogrešno uhapšenim migrantom priča i za ovu potjernicu nije mogla proći bez greške pod rukovodstvom komesara Selimovića. Iako je Vedad Abaspahić uhapšen Uprava policije na zvaničnoj web stranici još uvijek traga za njim.

Vjerovatno će potjernica odmah ujutro biti uklonjena kao što je uklonjena i za pogrešno uhapšenim migrantom, odmah nakon prošle emisije “Slučajevi X”.

S druge strane u javnosti se pojavila još jedna zanimljiva situacija. Mediji su u petak objavili kako je provaljeno u stan Monike Mijić, članice Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Iz stana je, prema pisanjima medija, nepoznata osoba navodno ukrala telefon i laptop Monike Mijić. Nedugo nakon što su mediji objavili ove informacije, „žurno“ su se oglasili iz Tužilaštva BiH.

Povodom više medijskih upita obavještavamo vas da je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet nakon zaprimljene informacije da su nepoznati počinitelji tokom jučerašnjeg dana provalili u stan u Sarajevu koji koristi članica Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, Monika Mijić i tom prilikom otuđili, između ostalog i predmete koji se mogu dovesti u vezu s aktualnim dešavanjima u VSTV-u. U cilju provjere navedenog, Tužilaštvo BiH će provesti neophodne istražne radnje u saradnji s nadležnim policijskim agencijama i drugim državnim organima.“

Prema našim izvorima iz Tužilaštva BiH provaljeno je u stan prijatelja Monike Mijić. Ubrzo se oglašava i sama Mijić koja za više medija negira da se desila provala u njen stan.

Evo upravo sam se javila na taj telefon što mi je “ukraden”. To je čista laž. Niko me nije kontaktirao ni pitao da li je to tačno. U šoku sam. Pa valjda bi prvo mene trebali kontaktirati i pitati da li je to tačno. To je neka konstrukcija, neki spin, ne mogu da vjerujem, vjerujte da me strah hvata.“

Prema našim izvorima iz Tužilaštva BiH i ova priča počinje od Uprave policije pod rukovodstvom komesara Selimovića. Iz Tužilaštva BiH za medije potvrđuju da je navedeni predmet formiran po prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Pitali smo Upravu policije zna li se ko je prijavio provalu te jesu li provjereni navodi te prijave prije nego što je obavješteno Tužilaštvo BiH. Iz Uprave policije nam je rečeno da ne mogu ništa zvanično saopćiti prije ponedjeljka.

S druge strane dok se u zvničnim biltenima MUP-a KS nižu krivična djela, iz dana u dan. Dok je osumnjičeni za ubistvo Nedžiba Spahića u bjekstvu, dok je na slobodi nepoznati osumnjičeni za postavljanje i aktiviranje eksplozivne naprave velike razorne moći u zgradi na Otoci kojoj prilikom je pričinjena velika materijalna, odnosno kolateralna šteta građanima. U vrijeme kada su brojna razbojništva, pljačke, paljevine auta još nerasvijetljeni. U vrijeme velike uznemirenosti građana Sarajava zbog straha za vlastitu sigurnost. Dok se još uvijek, barem zvanično, ne zna gdje je treći migrant koji se dovodi u vezu s ubistvom u Otesu, u vrijeme kada često gore automobili u glavnom gradu, u vrijeme kada sarajevsko tužilaštvo vrši provjere navoda iz podnesenih krivičnih prijava protiv Selimovića, komesar Selimović se bavi premještajima između ostalog i oficira unutar Uprave policije. Možda ti novopostavljeni kadrovi nešto poduzmu da stvari krenu na bolje, možda rasvijetle brojna nerasvijetljena krivična djela? Na njima je velika odgovornost s obzirom na pozicije koje obavljaju i platu koju primaju. S obzirom da su plaćeni radi općeg dobra i stvaranja sigurnog ambijenta za življenje svakog građanina. Jedno je sigurno, u nardenom periodu imat će priliku da se dokazuju, a njihov rad ćemo svakako pomno pratitit i izvještavati javnost o rezultatima njihovog rada.

Na početku mandata Selimović je u jednoj TV emisiji naglasio da je narkomanija jedan od ključnih problema s kojim ima vrlo ozbiljne namjere. Najavio je značajan iskorak u tom problemu. Iznio je podatak o 1.300 registrovanih narkomana te da nauka pokazuje da ta brojka ide i to 7 puta gore. Objasnio je da je ovisniku potrebno pola grama heroina dnevno te nije teško izračunati koliko je to na godišnjem nivou i koliko droge uđe samo u Kanton Sarajevo. Međutim tokom mandata Selimovića javnost ne pamti ni jednu značajnu akciju protiv neke organizirane grupe narkodilera. Zato javnost pamti dobre rezultate rada drugih policijskih agencija po pitanju procesuiranja organizovanih grupa narkodilera. Tako je npr. Uprava policije ZDK u proteklih 15 mjeseci izvela više akcija protiv dilera.

Izveo je i MUP Tuzlanskog kantona.

Banjalučka policija također često hapsi organizovane grupe dilera.

Javnost čeka ispunjenje brojnih Selimovićevih obećanja. Prije 15. mjeseci izjavio je da intezivno traga za ubicama policajaca, da će sve resurse staviti na raspologanje, koliko god to koštalo i trajalo. Međutim to još traje, ubice nisu pronađene iako komesar intezivno traga za njima. Stječe se dojam da dosadašnji Selimovićev mandat teče u intenzivnom traganju za brojnim osumnjičenim. Komesar još uvijek intenzivno traga i za svojim diplomama o pohađanju bilo kojeg kursa, seminara, stručnog obrazovanja, koje su, navodno, nestale iz njegovog personalnog dosjea prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79